În ședința de luni, Senatul României a votat în unanimitate un articol  depus de senatorul PNL Mario-Ovidiu Oprea la Ordonanta de urgenta nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, articol ce are legătură cu punctele de penalizare primite de conducătorii auto. Dacă va primi aviz favorabil și în Camera Deputaților, șoferii sancționați vor putea cere anularea a două puncte de penalizare.

“In cazul aplicarii a 2 puncte de penalizare, altele decat cele doua premergatoare suspendarii permisului de conducere, titularul acestuia poate cere anularea celor 2 puncte in urma prezentarii dovezii faptului ca a participat la vizionarea unui film educativ, realizat de Politia Romana, despre efectele nerespectarii regulilor in trafic. Conducatorul auto poate face aceasta solicitare o singura data intr-un interval de sase luni. Vizionarea acestor filme educative din domeniul sigurantei rutiere se va face in structurile si partenerii aprobati de Politia Rutiera, cu drept de eliberare a Dovezii de participare la vizionare.” se arată în noul articol.

Potrivit senatorului Mario-Ovidiu Oprea, pe lângă pedeapsa pentru încălcarea Codului Rutier, această măsură este o practică întâlnită şi în alte state, cu rezultate pozitive în ceea ce priveşte corectarea voluntară a unor acţiuni greşite în trafic, fiind totodată o masură de prevenție și o lecție de educație rutieră.

Potrivit proiectului lansat de senatorul PNL, suspendarea permisului pentru posesorii cu o vechime mai mică de un an se va face la cumularea a 12 puncte de penalizare, față de 15 cum este în cazul celorlați conducători auto.

După ce în Senat proiectul de lege a trecut cu 85 de voturi „pentru” și două abțineri, această inițiativă legislativă va merge în continuare la Camera Deputaților, aceasta fiind camera decizională.