În fiecare an, la sfârșitul lunii octombrie se trece la ora de iarnă, mai exact în ultima duminică a lunii octombrie, astfel, în noaptea dintre 26 şi 27 octombrie 2019, ora 4:00 va deveni ora 3:00. Duminică, 27 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, având 25 de ore.

Schimbarea orei se face de două ori pe an, în lunile martie și octombrie, având loc în preajma echinocțiilor de primăvară și toamnă, când ziua este mai mare decât noaprea, respectiv când durata nopții este mai mare decât durata zilei. În luna martie, atunci când se trece la ora de vară, ceasul se dă cu o ora înainte, iar în luna octombrie ceasul este dat cu o oră în urmă. DTS (Daylight Saving Time) sau ora de vară, a apărut din necesitatea oamenilor de a beneficia de cât mai multă lumină naturală în lunile de pe perioada verii.

România a adoptat pentru prima dată trecerea la ora de vară în anul 1932, neozeelandezul Hudson fiind cel care a gândit pentru prima dată posibilă introducerea acestui tip de orar în anul 1898. Astfel, mecanismul prin care se schimbă ora, atât primăvara, cât și toamna, este folosit de peste 100 de ani vechime, de către 70 de țări din întreaga lume.

În martie 2019, Parlamentul European a votat pentru renunţarea la schimbarea orei începând cu anul 2021, la nivelul Uniunii Europene, motivul fiind acela că trecerea la ora de vară, la fel ca și la cea de iarnă poate afecta organismul uman, care are nevoie de un timp pentru a se adapta schimbării. Statele membre vor putea alege dacă vor să rămână la ora permanentă de vară sau la cea de iarnă.

Statele care decid să menţină permanent ora de vară vor face ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021, iar cele care preferă să rămână la ora de iarnă, aceasta fiind ora standard, vor face modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021. România încă nu a luat o decizie, dacă va păstra ora de vară sau ora de iarnă.