De foarte multe ori atunci când mergem în marile magazine să ne facem cumpărăturile ne achiziționăm fructele cele mai arătoase, în detrimentul acelor fructe pe care le găsim în piețe la tarabele țăranilor. Acest lucru se întâmplă și în cazul merelor. Suntem inevitabil atrași de acele mere care arată foarte bine, sunt mari și au un aspect lucios.

Dar oare câți dintre voi s-au întrebat cum de merele din supermarket-uri sunt foarte rezistente față de acele mere de la agricultori care în câteva zile se strică. Ei bine, această chestiune are și o explicație foarte simplă. Merele din supermarket sunt tratate cu un strat de ceară. Întocmai stratul de ceară este cel care păstrează aspectul lucios al merelor cât mai mult timp, dar care ne poate provoca mari probleme de sănătate, fiind obținut din substanțe toxice, păstrand totodată pesticidele și toate chimicalele cu care au fost tratate merele până în periaoda de recoltare.

Este mai puțin cunoscut faptul că mărul în starea lui naturală are coaja cerată, așa cum ne dezvăluie Cristian Dima, şef de lucrări la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi, potrivit adevărul.ro:

”E un fel de răşină, care se produce în timpul evoluţiei mărului, dar în cantităţi foarte mici. Mărul, ca orice alt fruct, trebuie spălat înainte de a fi consumat, iar răşina naturală de pe el, şi aşa în cantitate destul de mică, este eliminată destul de mult”

Încă din anii 1920-1930, comercianţii acopereau suprafaţa fructelor cu o ceară pentru a împiedica cât mai mult posibil deshidratarea acestora pe timpul transportului şi al expunerii la vânzare. Însă în acea perioadă nu existau condiţii de păstrare a fructelor în containere frigorifice speciale care sa asigure o anumită temperatura, cum se întâmplă în prezent. La început s-a folosit parafina, o ceară care nu era toxică pentru organism în cantităţi mai mici, însă ulterior, comercianţii au început să ungă fructele cu o substanţă numită carnauba.

”Este un aditiv de glazurare. Este reglementat de organismele internaţionale abilitate. Vorbim, de fapt, de o ceară obţinută din frunzele de palmier, care se adaugă în diferite straturi şi concentraţii pentru că procedeele sunt diferite. Această ceară previne deshidratarea fructului la raft şi în timpul transportului, dar este folosită şi în scop de marketing, pentru că face fructele să fie mai lucioase”

A explicat Cristian Dima, potrivit sursei citate.

Astfel dacă vom consuma o cantitate mare de fructe fără să le spălăm, se va depăși doză de carnauba tolerată de organism, 7 mg/Kg corp/zi conform specialiștilor, și în timp este posibil să apară diverse probleme de sănătate.

De asemenea, în momentul de față comercianții folosesc soluţii filmogenice pentru acoperirea fructelor, care au rol antimicrobian, pe lângă cel de împiedicare a deshidratării, astfel încât fructele să fie protejate şi împotriva acţiunii unor microorganisme.

Însă pentru toate aceste substanţe sunt concentraţii admise de lege, iar producătorii şi distribuitorii trebuie să le respecte, iar procesul de aplicare a acestor substanţe pe fructe se face prin intermediul unor tehnologii standardizate. În România, este mai rar folosită tehnologia de ungere a fructelor pentru că este costisitoare. Prin urmare, aceste substanţe care împiedică deshidratarea precum și cele care le oferă aspectul lucios fructelor le vom întâlni în special la fructele importate.

De altfel puteți îndepărta stratul de ceară cu care sunt acoperite merele de exemplu dacă veți utiliza trei litri de apă călduță în care veți mai adăuga un pahar de oțet și 3 linguri de bicarbonat de sodiu. După ce veți obține un amestec omogen puteți să spălați merele în respectivul amestec pentru a fi siguri că acestea pot fi consumate în siguranță.

credit video: antena3.ro