Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, recent ales si în funcția de vicepreședinte al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), anunță că programul “Prima Casă” va continuă și în 2019 cu un plafon de două miliarde de lei, care însă prin modificările propuse ce vor intră în vigoare până la finele lunii februarie va deveni un program mai social decât era până acum.

“Am prins ca plafon cam două miliarde de lei în acest an pentru programul ‘Prima Casă’, deci el va continua, numai că am spus că discuţiile acestea pe care le-am avut cu cei de la Banca Centrală au fost pentru a-l face mai social, mai îndreptat către zona socială. Probabil că până la final de februarie vom avea forma propusă a fi modificată, dar nu se schimbă aspecte esenţiale. Nu. Finanţarea există, a fost bugetat, programul continuă. Până nu îl modificăm, va continua în aceeaşi parametri. Până la final de februarie o să ieşim, cred, cu o Hotărâre de Guvern”

A declarat Eugen Teodorovici, pentru Antena3.

În ce privesc modificările anunțate, Teodorovici a precizat că aceste măsuri fac referire la suprafață case și în ce privește sprijinirea accesări fondului de către persoane cu venituri reduse.

“Mă refer la suprafaţa casei, la persoanele cu venituri mai mici. Este un program social la urma urmei. Nu îţi iei casă de 500 de metri pătraţi, prima casă, îţi iei o casă pentru familie atât cât poţi.”

În ce privește modul de calcul ROBOR, ministrul Finanțelor și-a exprimat convingerea că în curând se va găsi o nouă formulă de calcul a ROBOR pentru românii cu datorii la bănci, printre care se numără si cei din programul “Prima Casă”.

„Sunt convins, vom avea, cât de curând, o schimbare radicală a modului în care românii plătesc acest ROBOR!”

De la începutul acestui an și până acum, potrivit datelor furnizate de Ministerul Finanțelor Publice, au fost înregistrate şi 6.494 promisiuni de garantare pentru programul “Prima Casă” din 2019.