Un mare lanţ de farmacii din Statele Unite ale Americii a scos de la vânzare un medicament care conține ranitidină, fiind suspectat că ar putea produce cancer. Operațiunea este una de amploare, la nivel mondial, iar Canada și Franța au retras deja de la vânzare medicamentele pe bază de ranitidină, precizează stiripesurse.ro.

Medicii au sfătuit pacienţii care consumau medicamente pe bază de ranitidină să nu le mai folosească, dar, totuşi, să nu întrerupă brusc tratamentul și să le înlocuiască cu altceva, potrivit Agerpres.

Ranitidina este un medicament folosit în tratamentul tulburărilor provocate de hiperaciditate şi se eliberează în farmacii atât pe bază de reţetă, cât şi la liber.

La 13 septembrie, atât Agenția pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite, cât și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și-au făcut publice deciziile de a reevalua prezența N-nitrosodimetilaminei în medicamententele care conțin ranitidină. Cunoscută și sub denumirea de dimetilnitrosamină, această substanță este suspectată, pe baza unor studii făcute pe animale, că ar putea fi un carcinogen uman (o substanță care poate produce cancer). Substanța este prezentă însă și în apă și alimente, inclusiv în carne, produse lactate și legume, dar nu este dăunătoare atunci când e vorba de cantități foarte mici.

Pe de altă parte, un studiu făcut public în februarie 2019 avertiza că medicamentele împotriva acidităţii gastrice reduc eficacitatea anumitor tratamente pentru cancer, până în punctul reducerii duratei de supravieţuire a pacienţilor care iau aceste medicamente, potrivit Agerpres.