În anul 2011 era adus în fața publicului larg un caz de malpraxis, care a avut loc în cadrul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu, care în prezent a dus la executarea silită a unității spitalicești. Potrivit datelor, spitalul este obligat să plătească pagube morale, în valoare de 400. 000 de euro și 20.000 de lei, prejudiciu material. De altfel medicul și asistenta implicați în acest caz au fost condamnați la închisoare cu suspendare.

În urmă cu aproximativ 8 ani la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu a fost internată tânăra, Raluca Tulic, din cauza unei amigdalite. Tânăra a decedat după ce i s-a administrat un antibiotic, la care aceasta era alergică, și care a provocat șocul anafilactic ce a dus la tragedie. Medicul care s-a ocupat de tânără, Carmen Braia, a primit 3 ani de închisoare cu suspendare, iar asistenta implicată 1 an și 5 luni.

De asemenea banii pe care instanța a stabilit că spitalul trebuie să-i plătească familiei tinerei au fost extrași de la Casa de Asigurări de Sănătate Gorj, înainte ca aceștia să ajungă în conturile Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu. Ba mai mult decât atât, acest lucru s-a întâmplat chiar înainte de a se achita salariile medicilor și cadrelor auxiliare din spital. Trebuie spus că în urma acestei executări, activitatea spitalului va avea de suferit, având în vedere că s-au luat măsuri drastice în acest sens.

Citat de Adevărul, managerul spitalului, Gigel Capota, declară:

La Curtea de Apel Craiova au fost scoase firmele de asigurări și au băgat doctorul Braia în solidar cu Spitalul Județean de Urgențe din Târgu Jiu. Executorul se îndreaptă spre cine e solvabil, adică spre noi. Am găsit tot felul de tertipuri juridice să mai eșalonăm puțin până primim noul buget. Am încercat să discutăm și cu creditorii, să-i chemăm, să eșalonăm suma aceasta, dar nu, ei vor toți banii odată. E foarte greu pentru spital și vom trece printr-o situație extrem de gravă.”

Pe de altă parte directorul medical, Costinel Popescu, susține afirmațiile făcute de către manegerul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu:

„Probabil că vom fi nevoiți, deși sper să nu se ajungă aici, să restrângem activitatea medicală, adică: restrângerea numărului de paturi, inclusiv a numărului de paturi contractate, restrângerea numărului de servicii medicale care se desfășoară la nivelul unității noastre, inclusiv in Ambulatoriu de specialitate, precum și în secții. Nu este o perspectivă care să ne avantajeze. Este o situație fără precedent, pentru că Spitalul Județean de Urgență este o unitate reprezentativă la nivelul județului Gorj”.

Potrivit declarațiilor celor doi reiese starea de austeritate a unității medicale și cel mai probabil reducerea numărului de paturi și al serviciilor medicale din Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu nu va întârzia să apară. Iar acest lucru este o consecință a faptului că spitalul a fost executat silit, fără posibilitatea de a eșalona suma pe care trebuia să o plătească.

credit foto: pixels.com