Potrivit unui studiu Eurostat din 2019, România se numără printre țările din UE in care speranţa de viaţă este mai mică decât media europeană. Această rată scăzută poate fi explicată prin mai mulți factori ce țin atât de sistemul de sănătate cât și de fiecare persoana in parte.

De altfel speranța de viață sanatoasă în România, conform studiului Eurostat, este de 59 de ani pentru femei și 59,8 de ani pentru bărbați. În timp ce pentru Uniunea Europeană media este de 64,2 de ani pentru femei, iar pentru bărbați media este de 63,5 de ani. Acest lucru poate fi și rezultatul faptului că sistemul de sănătate din țara noastră a rămas mult în urmă față de Uniunea Europeană, la care se mai pot adăuga și câțiva factori care țin de populație și de felul în care persoanele înțeleg să se îngrijească de sănătatea lor.

Potrivit INSMC, rata de mortalitate este de până la 9,2 la mie pentru copii sub vârsta de 5 ani, aceștia suferind în mare parte de pneumonii. La acestea se mai adaugă bolile cronice, care țin de obezitate, procentul fiind în prezent de circa 20 – 25% pentru persoanele tinere, dar și o medie de aproximativ 20% pentru persoanele adulte. De asemenea cu privire la țara noastră lucrurile nu sunt chiar atât de bune, iar medicul Valeria Herdea a declarat pentru Mediafax:

„Unul din patru pacienți este hipertensiv, unul din patru pacienți este cu insuficiență venoasă periferică cronică, boală hemoroidală, să nu uităm că avem un procent mare de diabetici și să nu uităm că, din păcate, tuberculoza încă face ravagii”.

Ba mai mult decât atât pentru a avea o speranță de viață ceva mai mare, populația ar trebui să reducă fumatul, să renunțe la automedicamentație și de asemenea să implementeze prezentarea periodică la medic. Pe lângă aceste aspecte se mai pot adăuga și alți trei factori importanți cum sunt asumarea responsabilității personale, prevenția și nu în ultimul rând educația. Conform aceleași surse, medicul Valeria Herdea mai precizează:

„În primul rând să înțeleagă că sănătatea este un brand și că sunt și ei responsabili de îngrijirea acestei sănătăți. În al doilea rând să înțeleagă că prevenția, prezentarea la medic atunci când încă ești sănătos, este esențială. Iar în al treilea rând, să nu uităm că a fi educat înseamnă a învăța și că poți să trăiești, supraviețuiești cu bolile cronice”.