Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, la Buzău, că Spitalul de Psihiatrie Săpoca, unde patru oameni au fost uciși și alți nouă răniți de un pacient internat, nu a solicitat niciodată angajarea unei firme de pază, iar sindicaliștii au cerut doar acordarea sporurilor legale, transmite Mediafax.

Potrivit ministrului Sănătății, Sorina Pintea, conducerea Spitalului Săpoca din Buzău nu a cerut aprobare pentru angajarea unei firme de pază, dar ministerul a crescut posturile din cadrul unității medicale cu 45 în ultimii trei ani.

„Cei din conducerea spitalului nu au făcut nicio solicitare pentru aprobarea acestei firme de pază, la Ministerul Sănătății. Mai mult decât atât, în statul de funcții al acestui spital în 2016 existau de 828 posturi, iar acum sunt 873 de posturi, deci au fost aprobate și finanțate încă 45 de posturi în plus. Acum, de ce nu s-au ocupat, dacă s-au scos la concurs, de ce nu s-au scos, rămâne de văzut. Este un aspect care pe mine m-a intrigat”.

Potrivit acestuia, sindicaliștii din unitate au cerut în schimb acordarea integrală a sporurilor.

De asemenea, Sorina Pintea a  declarat că la controlul efectuat la spitalul din Buzău au fost indentificate numeroase deficiențe în respectarea fișei postului. Pacienții nu ar fi trebuit să aibă la îndemână obiecte contondente, iar criminalul a fost plasat în același pat cu un alt pacient, deși în salon mai erau paturi libere.

„Nu se lasă obiecte contondente la îndemâna pacienților iar suportul acela era un obiect greu. Potrivit legii acel stativ nu trebuia să fie în salon”,

a declarat Sorina Pintea, care a ţinut să precizeze că lipsa de personal invocată este doar o legendă, spitalul având angajat suficient personal pentru a face faţă oricărei situaţii, însă care se dovedeste a fi neglijent.

„Nu se pune problema lipsei de personal. În acel moment, în pavilion erau 7 asistente medicale și trei infirmiere. Din datele care mi s-au pus la dispoziție, am constatat că personalul este normat în acest spital la nivel minim, deci legal. Cele 45 de posturi aprobate în 2018 – nu la solicitarea sindicatelor, ci la solicitarea spitalelor, pentru că eu am făcut aprobările – urmau să fie scoase la concurs. Aici am avut o replică. De ce nu ați scos la concurs? Pentru că nu am avut buget. Greșit. În momentul în care bugetul de stat e aprobat, spitalul are buget și poate face angajări. (…) Dar și fără aceste 45 de posturi, personalul era la minim”.

Potrivit ministrului Sănătății, de vină pentru prezenţa acelui stativ în salon este asistenta care deși spune că i-a dat bărbatului care a ucis patru persoane şi a rănit alte nouă sedativele prescrise de medici, acest lucru nu apare în fişa medicală.

„În foaia de tratament medicul a consemnat că trebuie să fie sedat. În foaia de observaţie apare un formular în care asistenta notează ora la care administrează tratamentul şi ce tratament administrează. Asistenta spune că a administrat tratamentul, dar în foaie nu apare consemnat.”,

a spus Sorina Pintea.

Ea a precizat că tratamentul conţinea pe lângă sedative şi vitamine.

Ministrul Sănătății, a mai declarat că vor fi depuse plângeri penale după tragedia de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, însă așteaptă rezultatul controlului pentru a ști pe numele cui se vor îndrepta aceste demersuri.

„Cu siguranță că vor fi plângeri penale. Încă nu am terminat de analizat toate declarațiile pe care persoanele care au fost atunci acolo le-au dat. Voi comunica”,

a spus Sorina Pintea.

Managerul Spitalului Săpoca a demisionat luni dimineață, iar bilanțul crimelor a ajuns la cinci morți.

„Managerul spitalului și-a înaintat demisia în această dimineață”

a anunțat Sorina Pintea,  luni dimineață de la Buzău.

Ministrul a mai spus că nu i-a cerut demisa managerului, ci a decis să demisioneze.

Pintea a anunțat că bilanțul morților în cazul tragediei de la Spitalul de Psihiatrie din Săpoca a ajuns la cinci, după ce o pacientă în vârstă de 88 de ani a murit, duminică noapte, la Floreasca.

Un bărbat în vîrstă de 38 de ani internat joi la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, a omorât, în noaptea de sâmbătă spre duminică, patru pacienţi şi a rănit alţi nouă cu un stativ de perfuzie. Bărbatul internat joi cu sevraj etilic, în noaptea de sâmbătă spre duminică, între orele 3:00 și 4:00, a avut un episod de psihoză și a lovit în mod repetat 13 persoane cu stativul. Trei dintre pacienți au decedat pe loc.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a decis trimiterea de urgenţă a Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii pentru a verifica situaţia de la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca, informează un comunicat de presă transmis, duminică, de Ministerul Sănătăţii.

Foto: dcnews.ro