Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea,  nu poate spune acum dacă în România este sau nu epidemie de gripă. Deși numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 54, Sorina Pintea nu poate spune clar dacă avem sau nu epidemie, motivul fiind acela că, spitalele nu au făcut raportări corecte ale cazurilor de îmbolnăviri.

„Spuneam că vom decide dacă e cazul sau nu să declarăm epidemie de gripă. Am aceste date, nu pot să spun dacă avem sau nu epidemie. Într-un judeţ în care au fost patru decese cauzate de virusul gripal s-au raportat 0 cazuri sau un caz. Sau în Bucureşti, din 49 de spitale, au raport la DSP doar 17. În calitate de ministru nu pot să iau nişte decizii pe informaţii trunchiate. Sunt spitale care nu raportează cazurile de gripă, voi cere explicaţii. În această seară am primit date şi le-am confruntat. Mi se pare o pură inconştienţă. Voi lua măsuri în aceste cazuri. Nu mi se pare normal ca în cazuri ca ăsta, când Europa e în prag de epidemii, noi să ne facem că raportăm sau să nu raportăm. Caraş Severin a raportat un singur caz, mi-e greu să cred, că are un singur caz Arad a raportat 6 cazuri din care 9 internate. Matematica mea nu funcţionează pe acaestă logică”, a declarat Sorina Pintea, la Digi 24.

Conform predicțiilor făcute de specialiștii de la Institutul Național de Sănătate Publică, virusul gripal va continua să circule intens în România până în luna martie, apoi se va estompa. În sezonul precedent, ultima victimă a virusului gripal, a decedat în luna mai 2018.

Foto:Mediafax