Potrivit unui comunicat de presă al MApN, ieri, în timpul desfăşurării unor aplicații militare din cadrul Exerciţiului Multinaţional Saber Guardian 19, în zona Insulei Ialomiţei, militari ai Armatei SUA, care se deplasau în condiţii meteo nefavorabile, au traversat, din eroare, cu tehnica de luptă blindată din dotare o zonă agricolă, rezultând distrugerea unor culturi.

“Militari ai Armatei SUA, care se deplasau în condiţii meteo nefavorabile, au traversat, din eroare, cu tehnica de luptă blindată din dotare o zonă agricolă, rezultând distrugerea unor culturi. Zona în cauză nu era situată pe traseul de deplasare convenit cu autorităţile locale şi cu agenţii economici care au în proprietate terenuri în zonă”, informează Ministerul Apărării Naţionale (MAPN).

În condițiile în care zona în cauză nu era situată pe traseul de deplasare convenit cu autorităţile locale şi cu fermierii din zonă, a fost formată o comisie din reprezentanţi ai MAPN şi ai armatei Statelor Unite ale Americii pentru a cerceta cauzele şi împrejurările care au condus la producerea incidentului.

Potrivit MAPN, ieri, după incident, “s-a desfăşurat la primăria localităţii Stelnica o întâlnire a reprezentanţilor comisiei cu cei ai primăriei Stelnica şi proprietarilor terenului, pentru evaluarea pagubelor, stabilirea valorilor despăgubirilor şi a modului de acordare a acestora, în conformitate cu legislaţia naţională şi acordurile bilaterale în vigoare“.

Foto:Armataonline