Potrivit unui nou studiu, medicii din India au descoperit că peste 259 de persoane din întreaga lume au decedat în timp ce își făceau selfie-uri în perioada 2011 – 2017, conform publicației Daily Mail. În aceeași perioadă de șase ani au avut loc doar 50 de atacuri ale rechinilor soldate cu victime, comparativ cu cele cauzate de selfie-uri. Iar această problemă a devenit foarte gravă în India, având în vedere că s-au înregistrat până în prezent aproximativ 159 de decese care au avut legătură cu aceste selfie-uri.

De altfel aceste selfie-uri au devenit o senzație globală în ultimul deceniu și au ucis în mod remarcabil de cinci ori mai mulți oameni decât atacurile rechinilor. Ba mai mult decât atât numărul persoanelor decedate a crescut de la un an la altul, iar aceste selfie-uri au crescut intervalul de timp în care o persoană se poate accidenta sau să-și asume riscuri mult mai mari pentru o fotografiere perfectă. Conform Jurnalului de Medicină de Familie și de Îngrijire Medicală din India, în perioada octombrie 2011 și noiembrie 2017, cel puțin 259 de persoane au decedat din cauza selfie-urilor, comparativ cu 50 de persoane ucise de rechini în aceeași perioadă.

Totodată această statistică a fost publicată la o zi după ce un student american în vârstă de 21 de ani, Jordan Lindsey din Torrance, California, a fost atacat mortal de trei rechini în timp ce făcea surf în Bahamas. De asemenea în acest raport se specifică faptul că atât femeile, cât și tinerii sunt cele mai expuse persoane care își asumă riscuri și reprezintă aproximativ trei sferturi din decese, în cazul înnecărilor, căderilor sau diferitelor accidente. De altfel, India care are o populație de peste 1,3 miliarde și 800 de milioane de telefoane mobile a reușit să dețină recordul pentru numărul de persoane care mor în momentul în care își doresc să-și facă un selfie, iar numărul de persoane decedate înregistrat până acum este de 159.

Numărul acesta fiind aproape jumătate din totalul deceselor de pe glob ce au drept cauză fotografierea și realizarea selfie-urilor. Și pentru a putea preveni aceste decese, India are anumite zone și orașe în care fotografierea de tip selfie este interzisă. Cu toate astea această țară are cele mai multe decese față de Rusia cu 16 decese, Statele Unite cu 14 decese și nu numai. Nici în Rusia lucrurile nu stau mai bine la acest capitol, doar că cifra persoanelor decedate este mai mică. Însă și aici oamenii au căzut de pe poduri și clădiri foarte înalte, s-au împușcat sau au murit în timp ce manipulau mine de teren. Poliția rusă a emis un ghid pentru „selfie fără pericol” în anul 2015.

În Statele Unite cei mai mulți dintre tineri s-au împușcat mortal în timp ce își doreau să realizeze o poză perfectă, iar alte persoane au decedat la Marele Canion. De altfel, autoritățile din Croația au făcut apeluri prin intermediul rețelelor de socializare precum Twitter pentru a putea preveni populația în cazul selfie-urilor periculoase, după ce un canadian a supraviețuit în mod miraculos după ce a căzut de la o înălțime de aproximativ 75 de metri în regiunea lacurilor Plitvice.

O femeie de origine braziliană, în anul 2014 a stârnit furie în online după ce a făcut un selfie zâmbitor în fața sicriului candidatului la președenție, Eduardo Campos, la înmormântarea acestuia. Ba mai mult decât atât selfie-urile realizate în locuri considerate sacre, mai ales atunci când se onorează morții, pot fi considerate o jignire la adresa acestora. Prin urmare, oamenii care locuiesc în anumite zone istorice se simt deranjați de turiștii care nu au încetat niciodată șă-și facă un selfie. De altfel o parte dintre locuitori au ajuns până în momentul în care au interzis fotografierea pe proprietățile lor sau din apropierea acestora.

Unul dintre marile orașe care s-a confruntat cu frenezia turiștilor de a face cele mai nesăbuite selfie-uri este Viena, care a lansat și o campanile de “detoxifiere digitală”. Muzeul Belvedere a pus o copie mare a picturii clasice “The Kiss” a lui Gustav Klimt în apropierea originalului pentru a putea păstra originalul intact de sutele de fotografii.

De asemenea și în România s-au înregistrat multiple victime ale selfie-urilor, din dorința de a avea o fotografie inedită sau pur și simplu curiozitate. Medicii atrag atenția că selfie-urile în apropierea trenurilor sau chiar pe vagoane au devenit o modă în special în rândul tinerilor. Ei nu știu că sunt în pericol și atunci când nu ating firele, pentru că sunt în zone periculoase în care se pot produce arcuri electrice.

Potrivit digi24.ro, în urmă cu câteva zile, mai mulți turiști români, între care se afla și un copil, și-au riscat viața pentru un selfie cu ursul. Aceștia s-au fotografiat pe Transfăgărășan hrănind animalul, în imaginile postate pe Facebook putându-se observa cum oamenii opresc maşinile pe marginea drumului, iar un bărbat filmează ursul de la o distanţă extrem de mică. Reprezentanţii Romsilva și jandarmii montani atrag atenția asupra pericolului la care se expun cei care hrănesc urşii, pentru că animalele pot deveni oricând agresive.

Azi pe Transfăgărășan, turiști care hrănesc urșii aproape din palmă și fac selfie-uri cu ei… Copiii erau la câțiva metri de urși… E foarte trist să văd așa ceva…

Publiée par Cezar Outdoors sur Lundi 24 juin 2019

credit foto/video: india.mongabay.com, Jordan Times, Daily Mail, nypost.com, facebook.com