Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii discută, marţi, cererea preşedintelui UNJR, judecătorul Dana Gîrbovan, de retragere a demisiei din magistratură.

Potrivit ordinii de zi publicate pe pagina de internet a CSM, Secţia de judecători va lua în discuţie:

„Renunţarea la cererea de eliberare din funcţie, prin demisie, a doamnei Dana Cristina Gîrbovan, judecător la Curtea de Apel Cluj”.

Judecătoarea Dana Gîrbovan a anunţat miercuri că îşi retrage demisia din magistratură, după ce preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerea de numirea a sa în funcţia de ministru al Justiţiei, transmiţându-i preşedintelui că a luat act de decizia sa, şi că s-a văzut din nou că „justitia e importantă ca armă în lupta politică, nu ca instrument esenţial pentru apărarea drepturilor fiecărui român” deşi  „Justiţia nu e nici a judecătorilor, nici a procurorilor, nici a ministrului de justiţie, nici a preşedintelui şi nici a vreunei alte instituţii”.

Dana Gîrbovan a demisionat din funcțiile pe care le deținea pentru a putea prelua portofoliul de ministru al Justiției, respins miercuri de președintele Iohannis.

Judecătoarea Gabriela Baltag, membră a CSM, a afirmat, după decizia președintelui, că „am văzut fiecare adevărata față a celor care invocă permanent teorii privind independența justiției (…) În realitate, independența justiției nu l-a preocupat deloc pe președinte. Sper să-și găsească alte construcții electorale fiindcă ar fi o blasfemie să mai rostească vreodată expresia <<justiție independentă>>!”, a punctat judecătoarea.

Update: Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat, în ședinţa de marți, 3 septembrie, cererea de renunțare la demisia din magistratură a Danei Gîrbovan. Decizia a fost luată cu 8 voturi pentru şi un vot împotrivă.