Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie(SIIJ) a anunțat vineri seară, că s-a sesizat din oficiu cu privire la împrejurările în care au acţionat autoritățile în contextul cercetărilor care s-au derulat în cauza privind dispariţia adolescentelor din județul Olt.

“Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie s-a sesizat din oficiu cu privire la împrejurările şi condiţiile în care organele de urmărire penală au acţionat/nu au acţionat în noaptea de 25/26 iulie 2019 în contextul cercetărilor care s-au derulat în cauza privind dispariţia a doua persoane de sex feminin din judeţul Olt”, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei, remis Mediafax.

Potrivit sursei citate, inspectorii judiciari vor efectua verificări pentru a stabili dacă există indicii privind săvârşirea vreunei abateri disciplinare în instrumentarea cazului din Caracal, unde, intervenția poliției a avut loc la multe ore de la apelul către 112 al Alexandrei Măceşanu, motivele ținând atât de localizarea defectuaoasă oferită de STS dar și de faptul că echipele de intervenție au așteptat mandatul de perchiziție din partea procurorului.

Lia Savonea, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)  a cerut Inspecţiei Judiciare (IJ) şi Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) să verifice modul în care procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal a supervizat percheziţia domiciliară din Caracal.

Alexandra Măceşanu, în vârstă de 15 ani, a fost dată dispărută miercuri, iar, joi, tânăra a apelat la ora 11.00 de trei ori Serviciul de Urgenţă 112, anunţând că este sechestrată. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a transmis către anchetatori trei zone în care fata s-ar putea afla, STS precizând ulterior, într-un comunicat, că Alexandra a fost localizată în zona indicată de Serviciu în urma a două din cele trei apeluri la 112. Cu toate acestea, poliţiştii şi anchetatorii au întârziat ore bune să intre în locuinţa principalului suspect, un bărbat de 66 de ani, pe numele său Gheorghe Dincă, din cauză că aşteptau autorizaţia de percheziţie, deşi ar fi putut intra direct, potrivit legii. intervenția polițiștilor în locuinţa lui Gheorghe Dincă, principalul suspect în cazul crimei din Caracal a început după aproximativ trei ore de la momentul în care s-a obţinut autorizaţia.

Purtătorul de cuvant al STS, Mariana Pop, a declarat că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a pus la dispoziţia Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt toate documentele şi înregistrările referitoare la cazul din Caracal. Aceasta a mai adăugat că în cazul de la Caracal, respectiv cele trei apeluri date de adolescenta de 15 ani la 112, au fost transferate Poliţiei Slatina. “Toate cele trei apeluri preluate de operatorii 112 ai STS au fost transferate dispecerilor din cadrul Dispeceratului Poliţiei Slatina, acestea având o durată de 45 de secunde, respectiv 2 minute, 20 de secunde şi un minut, 38 de secunde“, a completat Mariana Pop.

Foto:digi24