Autorităţile de la Bucureşti tocmai au primit nota 2 de la GRECO, a declarat marţi preşedintele USR, Dan Barna, context în care el a solicitat din nou PSD, ALDE şi UDMR să accepte desfiinţarea Secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor, conform agerpres.

“Autorităţile de la Bucureşti tocmai au primit nota 2 de la GRECO după ce România a implementat o singură recomandare din cele cinci formulate de experţii GRECO în raportul ad-hoc de anul trecut. Ca urmare a publicării raportului GRECO – sub presiune publică, nu pentru că actualul Guvern ar da doi bani pe transparenţă -, întreaga Românie a putut vedea, încă o dată, ce cred experţii europeni despre aşa-zisa reformă a sistemului judiciar făcută de PSD şi ALDE, care a avut ca scop doar blocarea luptei împotriva corupţiei şi destructurarea sistemului în ansamblu. Negru pe alb, Secţia specială, înfiinţată la comanda lui Liviu Dragnea pentru a-i intimida şi şantaja pe magistraţi, pentru a bloca anchete penale şi pentru a-i scăpa pe unii corupţi de închisoare prin retragerea apelurilor, este catalogată drept o anomalie a sistemului şi se arată că trebuie să fie urgent desfiinţată”

A scris Dan Barna, pe Facebook.

El a amintit că Uniunea Salvaţi România a depus, acum două săptămâni, un nou proiect de lege pentru desfiinţarea Secţiei speciale, după ce proiectul depus anterior a fost respins de Parlament, prin votul majorităţii la putere, în luna martie.

Presedintele UNJR, Dana Gîrbovan consideră că rapoartele GRECO confirmă faptul că evaluările conțin erori și îi solicită public ministrului Justiției să prezinte o poziție privind neregulile precum referirea la infirmarea soluțiilor pe netemeinicie ca fiind amenințare, însă prevederea a fost folosită inclusiv de Kovesi.

„Rapoartele GRECO pe Romania confirma, inca o data, ca aceste evaluari sunt nu doar vadit subiective, ci contin si erori grosiere. Pe data de 9 iulie 2019 GRECO a publicat cele doua rapoarte privind Romania, rapoarte adoptate pe data de 21 iunie 2019. Unul dintre acestea este Raport de follow-up referitor la Raportul ad hoc privind Romania, iar cel de al doilea este raportul de conformitate din cadrul celei de a patra runde de evaluare. Raportul de follow-up cuprinde o analiza partinitoare si pe alocuri superficiala ori eronata a problemelor ce fac obiectul sau, fapt compromite seriozitatea si profesionalismul unui asemenea raport ce se finalizeaza prin “recomandari” adresate unui stat pe chestiuni ce tin de justitie”

A scris Dana Gîrbovan pe Facebook.

Raluca Turcan, șefa de grup a deputaților PNL, consideră că ar fi putut evita criticile din “Raportul GRECO” dacă Senatul ar fi aprobat proiectul de lege depus de PNL privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție pe care PNL l-a depus în Parlament la începutul anului.

“Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție putea fi desființată încă de la începutul anului, dacă Senatul ar fi aprobat proiectul de lege depus de PNL!

GRECO dă dreptate PNL – această secție este o anomalie. România este un stat democratic. PSD și ALDE au crezut că se pot folosi de această ”poliție politică pentru magistrați” pentru a-și albi dosarele penale.

La referendumul din 26 mai, românii au spus foarte clar – politica trebuie să-și ia mâinile de pe legile justiției! Știind că doamna Dăncilă nu va desființa această secție, PNL a depus, încă din februarie, un proiect legislativ pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților în 7 mai și este blocat de dl. Tăriceanu la Senat.

Acum este cel mai bun moment în care Călin Popescu Tăriceanu poate să își testeze papionul de pro-european pe care îl etalează la recepții cu oficialități europene. Îi solicit să convoace imediat sesiune extraordinară a Senatului pentru a da votul final asupra acestei legi”

A scris Raluca Turcan pe Facebook.

Președintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, afirmă că raportul GRECO are aceleași preocupări pe care le-a sesizat și instanța supremă și se întreabă dacă cei care au susținut modificările legislative care încalcă independența justiției își vor asuma rezultatul și se vor retrage din spațiul public, conform Mediafax.

„Trebuie să precizez faptul că Raportul de follow up referitor la Raportul ad hoc privind România exprimă aceleaşi preocupări şi îngrijorări în ceea ce priveşte „legile justiţiei” ce s-au reflectat şi în sesizările pe care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le-a transmis Curţii Constituţionale în cadrul procesului de verificare a constituţionalităţii modificărilor propuse de Parlament şi agreate de o parte a Consiliului Superior al Magistraturii.

Mă refer aici la:

– Lipsa de transparenţă şi dialog

– Riscul plecărilor din magistratură şi promovărilor arbitrare

– Secţia specială pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ)

– Slăbirea independenţei judecătorilor şi procurorilor”

Astăzi, prin raportul publicat, GRECO afirmă în termeni lipsiţi de echivoc că este în mod serios îngrijorat de consecinţele nerespectării recomandărilor privind SIIJ asupra independenţei sistemului judiciar şi insistă ca această unitate de parchet să fie desfiinţată. Mai constată GRECO, că modificările legilor justiţiei şi deciziile Curţii Constituţionale reprezintă o potenţială ameninţare la adresa independenţei magistraţilor şi că modul în care este reglementată răspunderea magistraţilor reprezintă un risc de presiune asupra judecătorilor si procurorilor”

A declarat Cristina Tarcea, pentru MEDIAFAX.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a anunțat, marți, că instituția pe care o conduce va face o analiză după rapoartele GRECO, așa cum, după părerea sa, ar trebui să facă fiecare instituție menționată în acest raport și să ia măsurile care consideră că se impun, conform Mediafax.

“Ministerul Justiției și Guvernul, prin Ministerul Justiției, a dat dovadă de transparență, a dat dovadă de bună-credință, de profesionalism și, în mai puțin de două săptămâni de când am primit rapoartele, le-am și tradus și au fost publicate astăzi. Eu mă bucur că, în raportul acesta, un obiectiv important al Ministerului Justiției, asumat pe perioada Președinției noastre, a fost aderarea Uniunii Europene la GRECO în calitate de observator. Pot să spun că acest obiectiv al Ministerului Justiției a fost îndeplinit. În legătură cu celelalte recomandări, vă rog să ne înțelegeți, la Ministerul Justiției noi o să ne facem propria analiză, așa după cum cred că fiecare instituție menționată în raportul GRECO o să-și facă propria analiză și să tragă concluziile și să ia măsurile care consideră că se impun”

A declarat Ana Birchall.

Cu privire la soarta Secției Speciale (SIIJ), Ana Birchall a declarat că se va face o analiză transparentă în acest sens.

“În momentul în care o să finalizăm această analiză, cu siguranță, consultând pe toți cei care au un cuvânt de spus în buna funcționare a Justiției, o să vin ca de fiecare dată în fața dumneavoastră și o să dau dovadă de aceeași transparență

A concluzionat Birchall.

Ministerul Justiției a publicat, marți, cele două rapoarte GRECO la adresa României.