Federaţia SANITAS a reacţionat după ce deputatul PNL Dan Vâlceanu a depus proiectul de act normativ ce ar urma să reglementeze săptămâna de lucru de 6 zile, şi a emis un comunicat de presă în care arată că:

„Federaţia SANITAS din România se poziţionează împotriva proiectului de act normativ iniţiat de către dl. deputat Dan Vâlceanu împreună cu un grup de parlamentari PNL, ce ar urma să reglementeze săptămâna de lucru de 6 zile în conditiile în care tendinţa la nivel european este de diminuare a timpului de lucru sub 40 de ore/săptămână.

Dezavuăm declaraţiile neadevărate conform cărora ar fi fost felicitat de către un lider Sanitas, în conditiile în care nici un membru al Biroului Operativ al  Federaţiei SANITAS nu a purtat discuţii pe această temă şi îl invităm pe domnul deputat să ne indice cu care dintre liderii Sanitas s-a consultat.

Apreciem că necunoaşterea reglementărilor privitoare la normarea muncii, precum şi a particularităţilor ce privesc organizarea continuităţii activităţii în sistemul medical nu pot fi acoperite de declaraţii mincinoase.

Federaţia SANITAS va milita în continuare pentru alinierea legislaţiei româneşti la  cea europeană în materie de dreptul muncii”.

Reamintim faptul că încă din luna iunie mai mulţi deputaţi şi senatori PNL au depus un proiect legislativ de modificare a Codului Muncii, astfel încât angajaţii care prestează muncă în zilele de repaus săptămânal să primească doar o compensaţie financiară iar repausul să scadă la 24 de ore.

Potrivit Codului Muncii, „durata normală a timpului de muncă este de opt ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână”, iar orice depăşire a limitei impuse se încadrează în sfera noţiunii de muncă suplimentară.

Liberalii arată că legislaţia nu interzice angajatului să presteze ore suplimentare în intervalul repausului săptămânal.

„Dimpotrivă, art. 114 Codul Muncii, prin care se stabileşte durata maximă săptămânală a timpului de muncă, are în vedere şi orele suplimentare: durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv în orele suplimentare”,

se mai arată în expunerea de motive.

Modificarea ar fi în interesul angajatorului dar şi al salariaţilor, sunt de părere liberalii.