În ultima perioadă rata vaccinării copiilor este din ce în ce mai scăzută, iar uneori atinge doar 5%, ceea ce este sub „nivelul acceptabil”conform spuselor reprezentantului UNICEF în România, Pieter Bult. De altfel acesta afirmă că rata de vaccinare pentru micuți la nivel naţional este aproximativ 75 – 85%, în funcție de vaccin, iar în unele comunități rata de vaccinare abia atinge 5%. Pieter Bult a declarat pentru Agerpres:

„Din nefericire, avem de-a face cu situaţii în România în care rata de imunizare a scăzut sub un nivel acceptabil. Acum încercăm să abordăm această problemă, avem o campanie publică prin care promovăm imunizarea în rândul copiilor. Nu cred că e ceva ce ar trebui să facă doar UNICEF, cred că e ceva ce oricine poate face în ceea ce priveşte educarea despre importanţa imunizării”.

Ba mai mult decât atât, Bult crede că nivelul scăzut al vaccinări este rezultatul faptului că familiile nu au parte de acel pachet de servicii de bază sau nu cunosc prea multe informații despre acesta. La acest aspect se mai adaugă și colaborarea defectuasă dintre asistența medicală, asistența socială, dar și consilierul școlar.

„Vedem în multe părţi ale României o lipsă. Cu cât familiile sunt mai vulnerabile, cu atât le este mai greu să aibă acces la servicii precum prevenţia pentru sănătate. (…) Trebuie să ne aplecăm asupra acestui nou tip de comunicare. Avem nevoie de asistente medicale comunitare. Este extrem de important şi, din păcate, nu sunt multe fonduri alocate acestor asistente medicale comunitare. (…) Acest trio ştie ce se întâmplă în acea comunitate. (…) Problema dintr-o casă nu este legată doar de sănătate, ar putea fi legată de sărăcie, de mai multe probleme – mobilitate, de faptul că părinţii sunt plecaţi. Disponibilitatea şi integrarea acestor servicii este foarte important”.

A adaugat Pieter Bult, conform sursei citate.

În prezent UNICEF aplică în județul Bacău un sistem de servicii integrate dedicate comunităților vulnerabile. Totodată reprezentantul UNICEF a fost prezent la conferința internațională „Participarea copiilor la procesele de luare a deciziilor și de elaborare a politicilor la nivelul UE” care s-a desfășurat la București.

În urma acestui eveniment se va prezenta Declarația de la București a copiilor din Uniunea Europeană. Prin urmare la realizarea documentului au participat experți internaționali, dar și reprezentanți ai instituțiilor europene din domeniul drepturilor copiilor, pe lângă cei 20 de copii români ce au luat parte la acest eveniment.

“Participarea copiilor este un lucru corect, dar este şi o nevoie pentru noi toţi, deoarece copiii încă au o minte deschisă, creativă, care gândeşte dincolo de restrângeri, iar modul acesta de a gândi, de a vedea lumea – dincolo de prejudecăţi şi stereotipuri – ne poate ajuta pe toţi să găsim soluţii”

A afirmat Pieter Bult. Potrivit acestuia, momentul prezentării acestei declaraţii este foarte important:

“Declaraţia vine într-un moment atât de critic, cu câteva săptămâni înaintea alegerilor europene, să îi facă pe liderii UE să ia acest drept (de a participa la luarea de decizii – n.r.) mai în serios”