Comisia de buget-finanţe a Senatului a acordat, în ședința de marți, rapoarte favorabile pentru două propuneri legislative iniţiate de ministrul Finanţelor, senatorul PSD Eugen Teodorovici, care vizează impozitarea pensiilor speciale de peste 7.000 de lei şi atribuirea unui caracter social programului Prima Casă, prin schimbarea denumirii programului și îmbunătățirea condițiilor de creditare.

Prezent la şedinţa comisiei, ministrul de Finanțe şi-a amendat proiectul privind taxarea pensiilor, astfel încât componenta din pensii bazată pe principiul contributivităţii să nu fie taxată. Propunerea legislativă prevede taxarea pensiilor speciale cuprinse între 7.000 şi 10.000 de lei cu 30%, iar ceea ce depăşeşte 10.000 de lei – cu 50%. Potrivit economica.net, Eugen Teodorovici şi-a exprimat speranţa ca proiectul cu taxarea pensiilor să se regăsească miercuri pe ordinea de zi a plenului Senatului şi săptămâna viitoare să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, ca for decizional.

La propunerea legislativă care vizează impozitarea pensiilor speciale, în ședința Comisiei de buget-finanțe, pe lângă amendamentul propus de Teodorovici, au mai fost depuse încă două amendamente. Astfel, senatorul PNL Florin Cîţu a propus un amendament, respins de comisie, prin care toate pensiile speciale peste 5.000 de lei să fie impozitate cu 90%, iar senatorul UDMR Tanczos Barna a propus un alt amendament, adoptat de comisie, referitor la pensia şefilor de stat, care astfel intră sub incidenţa proiectului de lege.

Foto:Digi24