În această săptămână au loc simulările pentru Evaluarea Națională în cadrul claselor a VII-a și a VIII-a, mai exact pe data de 11 martie a avut loc simularea pentru Limba și Literatura Română, iar pe data de 12 martie are loc simularea pentru Matematică.

Vizibil deranjați de modificările aduse acestui an școlar și a programei de învățământ, Consiliul Național al Elevilor îi invită pe toți participanții la simulare să protesteze și să dea foaia goală. De altfel aceștia afirmă într-un comunicat de presă:

„Invităm elevii din România să ni se alăture în protestul prin care ne opunem modului în care sunt organizate simulările examenelor naționale. Mai mult decât orice altceva, o facem pentru generațiile viitoare, pentru că ele nu trebuie să fie asemenea nouă, o generație de sacrificiu, o generație de cobai ai Ministerului Educației Naționale.

Modificările nefundamentate din acest an ne fac să refuzăm a fi părtași la acest experiment, unde examenele par a deveni un scop, nu un mijloc. Dăm foaia goală pentru că simulările nu ne vor evalua competențele, ci doar cunoștințele. Nu ne vor evalua capacitatea de a gândi critic, ci doar capacitatea de a reproduce informațiile care ne-au fost dictate la clasă”.

De asemenea, elevii mai cred că tipul acesta de evaluare nu este nimic altceva decât o formă de experiment a Ministerul Educației:

„Acest lucru ne motivează să ne ridicăm în fața tuturor acestor nedreptăți, printr-un protest: fie dând foaia goală, fie scriind tot ceea ce este greșit la sistem, transformându-ne foaia de examen într-un manifest față de învățământul românesc.

Dăm foaia goală pentru că schimbările nefundamentate nu sunt soluția în educație: pentru că atunci când regulile se schimbă în timpul jocului, ești îndreptățit să ieși din joc. Itemii de tip obiectiv nu au fost etalonați, iar noi, deși suntem beneficiarii direcți ai educației, nu am fost consultați. Mai mult decât atât, suntem constrânși să acceptăm schimbările făcute din pix care încep să caracterizeze sistemul de învățământ românesc”.

Reacția ministrului Învățământului, Ecaterina Andronescu, a fost una de regret.

„Am văzut, regret nespus că se pretează la asemenea lucruri. Elevii trebuie să dea simulări nu pentru ministrul Educaţiei, nu pentru profesorii lor, trebuie să dea simulări pentru ei. Simulările fac parte din ceea ce aş numi evaluarea permanentă. Ei trebuie să ştie unde se află în orice moment al evoluţiei lor şcolare. Ca urmare, nu cred că facem asta ca să-i chinuim pe ei, pe părinţi sau pe profesori, ci pur şi simplu pentru a veni în sprijinul elevilor. Orice simulare este un semnal de alarmă. Aici sunt astăzi, pot să fiu acolo unde trebuie”

A declarat Ecaterina Andronescu pentru Ştirile ProTV.

Cu toate acestea la simularea din acest an, 2019, sunt așteptați peste 350.000 de elevi  atât din clasa a VII-a, cât și din clasa a VIII-a. Iar rezultatele acestor simulări vor fi anunțate pe data de 22 martie.