74 de parlamentari ai PSD şi ALDE, printre care și ministru Economiei, Niculae Bădălău, au depus la Senat un proiect de lege intitulat  “Recunoştinţa între generaţii“. Proiectul de lege prevede ca în caz de nevoie,  părinţii, bunicii sau străbunicii trebuie să fie susţinuţi financiar de copiii majori cu drept de muncă.

“Ne aflăm într-o lume în care normele morale se dovedesc a nu mai fi suficiente pentru a crea obligaţii reciproce între oameni, nici chiar între membrii aceleiaşi familii, dezumanizarea sub influenţa banilor, egoismul şi lupta pentru dobândirea averilor create prin munca părinţilor şi bunicilor, determinându-i pe tineri să uite că au şi obligaţii, nu numai drepturi”, se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Proiectul de lege depus de parlamentarii PSD și ALDE, prevede obligativitatea părinţilor de a-şi întreţine copiii şi de a le asigura acestora un trai decent dar totodată şi educaţia necesară. Totodată, în proiectul de lege exită o prevedere cu privire la bunici, aceștia fiind obligați ca în cazurile în care există nepoţi minori, care necesită sprijin material, aflaţi în imposibilitatea întreţinerii lor de către părinţi au dreptul la întreţinere de la bunici care dispun de mijloace suficiente, să le asigure ajutor.

În proiectul de lege depus la Senat există și o prevedere cu privire la părinții sau bunicii aflați în situația de a nu se mai putea întreține. Potrivit acestei prevederi, întreținerea acestora cade în sarcina copiilor dacă aceștia sunt majori. La acest capitol se prevăd următoarele:

  • obligaţiile de întreţinere se referă exclusiv la persoanele din aceeaşi familie, cu grad de rudenie în linie dreaptă
  • copiii majori apţi de muncă sunt obligaţi să-şi întreţină părinţii inapţi de muncă aflaţi în dificultate, necesitând sprijin material.
  • dacă nu există un contract scris, ori testament, privind întreţinerea părinţilor inapţi de muncă, sau care se află în dificultate şi necesită sprijin material, problema achitării pensiei de întreţinere de către copiii majori se soluţionează pe cale amiabilă între părţi, apelarea la rezolvarea pe cale judecătorească fiind ultima soluţie de urmat.
  • cuantumul pensiei de întreţinere se stabileşte de către instanţa judecătorească într-o sumă bănească fixă plătită lunar, ţinându-se cont de starea materială şi familială a părinţilor şi a copiilor, precum şi de alte împrejurări relevante.
  • copiii ai căror părinţi sunt decăzuţi din drepturile părinteşti nu au obligaţia de întreţinere a acestora
  • în circumstanţe excepţionale (boală gravă, handicap sever, mutilare sau altă formă de dezabilitate a părintelui) copiii majori pot fi obligaţi de către instanţa judecătorească să participe la cheltuieli suplimentare generate de starea în care se află părintele.

Potrivit proiectului, în cazul în care se ajunge la situația în care copiii sunt obligați să-i întrețină pe părinți, cuantumul întreţinerii datorate de copii pentru părinţii lor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, îndrepătăţite, potrivit legii, nu poate depăşi o cincime din venitul net lunar al celui obligat astfel încât să nu fie periclitată situaţia materială a celor obligaţi să contribuie.

Foto:elenarobu.md