Guvernul își dorește să facă programul „prima mașină” ceva mai atractiv, iar în acest sens a pregătit o serie de modificări și de condiții, pe care cetățenii trebuie să le îndeplinească. Una dintre cele mai importante modificări se referă la introducerea în program a vehiculelor hibrid și electrice.

O altă schimbare se referă la tichetele de la Rabla, deoarece acestea se pot folosi ca avans pentru a achiziționa o nouă mașină.Însă, în ceea ce privesc condițiile, acestea trebuie îndeplinite pentru a putea beneficia de acest program „prima mașină”.

Statul îi sprijină pe cei ce își doresc să-și cumpere o mașină, dar totodată impune și câteva condiții foarte importante. De exemplu printre condițiile extrem de importante se regăsesc și următoarele: automobilul să fie unul nou, cel care îl achiziționează să fie major și să nu aibă restanțe la plata taxelor sau restanțe la ratele bancare. De asemenea există și o anumită sumă limită, în ceea ce privește prețul autovehiculului, iar această sumă nu trebuie să depășească mai mult de 59.500 de lei.

Ceea ce rămâne neschimbat este faptul că beneficiarii trebuie să dețină conravaloarea a 5% din prețul de achiziție al mașinii. Totodată, Guvernul încurajează și achiziționarea de mașini hibrid și electrice. În acest sens, conform business24.ro, premierul României afirmă:

Pe lângă facilitățile pe care le oferă deja pentru cumpărarea autoturismelor clasice, cetățenii vor beneficia de garanții guvernamentale și pentru împrumuturile contractate pentru achiziționarea autoturismelor hibrid, electric hibrid și pur electric. În plus, persoanele fizice vor putea să-și achiziționeze un autoturism nou chiar dacă au mai deținut anterior un astfel de autoturism. Pe lângă beneficiile de mediu, am avut în vedere și efectele bune pentru industria auto și cea a componentelor auto cu o pondere însemnată în economia națională ”.

În cazul mașinilor cu sistem de propulsie hibrid prețul de achiziție nu trebuie să depășească  119.000 lei, iar pentru cele electrice hibrid și pur electrice, prețul acestora nu trebuie să depășească suma de 178.500 de lei. Bineînțeles în cazul acestora avansul este și el puțin mai mare, de exemplu pentru mașinile hibrid este cu cel puțin 25% mai mare, iar pentru automobilele electrice este cu 30% mai mare. Prin intermediul acestui program „prima mașină” autoritățile speră să oprească importul acelor mașini vechi și poluante.

Acte necesare pentru înscrierea în programul “Prima mașină”:

  • act de identitate;
  • acord ANAF, care se primește și semnează la sediul băncii ori alte acte care dovedesc venitul, cum ar fi adeverința de venit;
  • factură sau factură proformă emisă de vânzătorul auto.

Prin intermediul programului Prima Mașină 2019 sunt acordate credite cu o dobândă formată din indicatorul ROBOR la 6 luni, la care se adugă o marjă de cel mult 3% pe an, adică 6,31% în acest moment.

Potrivit Ministerului Finanţelor,  în perioada 2015 – 2017, doar 323 de persoane au profitat de programul Prima mașină, iar din cele 500 milioane lei alocate în aceşti trei ani, doar 5,67 milioane au fost cheltuite.