Șoferii care dețin mașini poluante și vor să circule în București vor plăti o taxă de anul viitor. Vinieta numită Oxigen a fost aprobată de consilierii generali cu anumite amendamente care au înăsprit și mai mult reglementarea, conform antena3.

Într-un comunicat postat pe site-ul Primăriei București se arată că, din data de 1 ianuarie 2020, maşinile sub Euro 4 vor plăti vinieta Oxigen, iar mașinile sub Euro 3 nu vor mai avea acces în centrul orașului. Autoturismele Euro 4 vor plăti vinieta din 2021.

Potrivit unui amendament propus de consilierii ALDE și aprobat în şedinţa CGMB, mașinile non-euro, Euro 1 și Euro 2 nu vor mai avea voie deloc în București de la 1 ianuarie 2022, iar pentru cele Euro 3 restricția este valabilă din anul 2024. Potrivit aceluiaşi amendament, sunt exceptate de la plata vinietei scuterele şi motocicletele, dar şi autovehiculele cu norma de poluare Euro 3 care funcţionează cu GNL, GNC şi GPL.

Potrivit proiectului de hotărâre adoptat, începând cu data de 01.01.2020, accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică de 5 tone pe arterele din Bucureşti este restricționat zilnic, de luni până vineri, cu excepţia sărbătorilor legale, în intervalul 07:00-22:00, după cum urmează:

– pentru cele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2, accesul este interzis în Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), fiind permis pentru restul arterelor din municipiul Bucureşti numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen;

– pentru cele cu norma de poluare Euro 3 și Euro 4, accesul este permis pe toate străzile municipiului Bucureşti numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen; restricția pentru Euro 4 se aplică din 2021;

– maşinile electrice, hibride sau cu norma de poluare Euro 5 și Euro 6 au acces fără restricţii pe toate arterele.

Pentru mașinile sub Euro 3 vinieta va fi de 15 lei pe zi, iar pentru cele Euro 3 și 4 – 5 lei pe zi.

Șoferii care circulă fără vinieta corespunzătoare vor fi sancționați cu amenzi de la 1.500 la 2.000 de lei.

TARIFE

· Non-Euro – 15 lei/ zi, 300 lei/lună şi 1.900 lei/an

· Euro 1 – 15/zi, 250 lei/lună şi 1.700 lei/an

· Euro 2 – 15 lei/zi, 200 lei/lună, 1.500 lei/an

· Euro 3 – 5 lei/zi, 100 lei/lună sau 700 lei/an

· Euro 4 – 5 lei/zi, 80 lei/lună sau 500 lei/an

Următoarele categorii de autovehicule sunt exceptate:

– cele electrice și hibrid

– scuterele și motocicletele

– cele special adaptate pentru persoanele cu dizabilități, precum şi cele aflate în proprietatea persoanelor cu dizabilităţi care posedă certificat de încadrare în grad grav de handicap, cu însoţitor, eliberat de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap de pe raza Municipiului Bucureşti

– cele destinate transmisiunilor radio și tv

– autovehiculele aparținând poliției, pompierilor, jandarmeriei, poliției de frontieră, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecției civile, Ministerului Apărării Naționale, unităţilor speciale ale Serviciului Român de Informații și ale Serviciului de Protecţie și Pază, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Serviciului de Informaţii Externe, Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției, precum şi autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public

– servicile publice comunitare pentru situații de urgență

– Societatea Națională de Cruce Roşie din România

– serviciile de ambulanță

– Societatea Transport Bucureşti STB

– cele utilizate la intervențiile la căile de comunicație și rețelele edilitare

– cele istorice, conform datelor înscrise în certificatul de înmatriculare sau în cartea de identitate a vehiculului

– cele prevăzute ca fiind exceptate prin acordurile și tratatele internaționale la care România este parte.

ZONA CENTRALĂ
Se defineşte Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) în perimetrul delimitat de: P-ța Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – şos. Ştefan cel Mare str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Şincai – str. Lânăriei – Calea Şerban Vodă – bd. Mărăşeşti – str. Mitropolit Nifon – bd. Libertății – Calea 13 Septembrie şos.Pandurilor șos.Cotroceni – spl. Independenţei – str. Ştirbei Vodă – str. Berzei str. Buzeşti – p-ţa Victoriei.

Vinietele OXIGEN se vor putea achiziţiona online, din benzinării, prin SMS sau aplicaţii online ale Primăriei Capitalei, care vor fi realizate special în acest scop.