Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că ROMATSA riscă să rămână fără bani şi, ca urmare, a luat decizia de a plăti suma pentru care există un titlu executoriu.

„Am luat decizia de a plăti suma (n.r. – 85 de milioane de euro) pentru care există titlu executoriu în România. În mod evident, după ce Ministerul Finanţelor va efectua plata, ne îndreptăm în toate zonele în care avem litigii şi aici trebuie să vă spun că există decizia unei instanţe din SUA care stabileşte un cuantum, iar, atunci când se ia o decizie într-o instanţă americană care să ducă la o executare, cel care are de recuperat bani de la statul român poate să se îndrepte împotriva oricărei activităţi ţinând de statul român în orice ţară din lumea asta şi asta îţi dezvăluie şi toate activele deţinute de statul român în orice ţară”,

a explicat Orban, în debutul şedinţei de Guvern, conform Agerpres.

El a precizat că pe ordinea de zi se află un memorandum şi o hotărâre pentru a suplimenta bugetul Ministerului Finanţelor cu suma care trebuie plătită în mod obligatoriu în baza titlului executoriu din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului.

Fraţii Micula, având cetățenie suedeză, au dat statul român în judecată în octombrie 2005 la Curtea de Arbitraj a Băncii Mondiale, după ce autoritățile de la București au anulat facilităţile fiscale pentru investitorii suedezi. Reclamanţii au solicitat la acea dată despăgubiri materiale în valoare de aproximativ 613 milioane de euro, prejudiciu efectiv, şi dobânzi calculate la o rată de ROBOR plus 5% după ce în decembrie 2013 fraţii Micula obţinuseră deja o sentinţă favorabilă la ICSID, care a decis că statul român trebuie să le plătească circa 376 de milioane de lei (84 de milioane de euro, la cursul actual), la care se adaugă penalităţi, cuantumul acestora fiind de aproximativ 146.430.000 lei până la 1 iulie 2019. Se mai adaugă suma de 4.985.388 lei executată de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în intervalul 2015-2019, la care ar urma să se adauge dobânda. Conform acestei ipoteze, această dobândă calculată până la 1 iulie 2019 ar fi de aproximativ 1.121.590 lei.

În urma refuzului fraților Micula de a primi o plată eșalonată din partea statului, pe data de 25 noiembrie atât Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian – ROMATSA, cât şi producătorul de energie Nuclearelectrica au primit înștiințare că s-a declarat sechestru definitiv asupra unui număr de 67.071.301 acțiuni SNN, echivalentul a 22,24% ca urmare a disputei statului cu frații Micula, lucru ce a dus la blocarea conturilor acestor companii până la rezolvarea disputei.