Conform legislaţiei europene, comercializarea şi utilizarea produselor sau substanţelor care conţin azbest au fost interzise în spațiul UE începând cu ianuarie 2005. România a beneficiat de o derogare, având termen pentru renunțarea la acest tip de produsele pe bază de azbest, luna ianuarie 2007.

Conform HG nr. 124/2003 și HG 210/2007 , utilizarea azbestului se face în condițiile aplicării unor măsuri și proceduri care să asigure atât reducerea la sursă, cât mai mult posibil, a emisiilor de azbest în aer sau în mediul acvatic și a cantităților de deșeuri solide care conțin azbest, cât și prevenirea apariției unor astfel de emisii. Principala măsură luată de Guvernul României la nivel local, fiind interzicerea plăcilor de azbociment la construcția acoperișurilor.

Prevederile legale cu privire la azbociment se aplică doar persoanelor juridice, persoanele fizice pot utiliza în continuare plăcile de azbociment, astfel, pe site-urile dedicate anunțurilor, există o mulțime de anunțuri de vânzare a plăcilor din azbociment.

Azbestul se află în lista celor mai periculoase substanţe pentru sănătate. Numeroase studii au demonstrat că toate formele de azbest sunt cancerigene şi pot provoca cancer pulmonar, de laringe sau cancer ovarian. De asemenea, persoanele care se expun la azbest riscă să dezvolte azbestoză, aşa-zisa fibroză a plămânilor.