Senatul a adoptat tacit un proiect legislativ care prevede obligativitatea prezentării la societatea de asigurări a decontului reparaţiei vehiculului avariat pentru persoanele care au fost prejudiciate în urma accidentelor rutiere şi care au optat pentru decontarea directă de la asigurator, anunţă Mediafax.

Iniţiativa legislativă prevede că procedura de decontare directă se stabileşte prin reglementări ale Autorităţii de Supraveghere Fiscală (ASF) care trebuie să prevadă, sub sancţiunea returnării sumei acordate cu titlu de decontare directă, obligativitatea prezentării decontului în termen de maxim 45 de zile de la data reparaţiei vehiculului într-o unitate autorizată, potrivit modificării aduse articolului 26 (3) din Legea nr. 132 din 31 mai 2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule.

Aşadar, persoanele care au fost victime ale accidentelor auto vor trebui să demonstreze cum au cheltuit banii primiţi de la asiguratorul direct, în caz contrar, acestea vor trebui să returneze banii.

Totodată, propunerea legislativă arată că decontarea directă între asiguratorii RCA este aplicabilă la îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

  • accidentele auto se produc pe teritoriul României;
  • vehiculele implicate în accidentele auto sunt înmatriculate/înregistrate în România;
  • prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
  • ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data evenimentului;
  • prejudiciile exclud vătămările corporale,

potrivit modificării aduse legii privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule.

Iniţiatorii, mai mulţi parlamentari din PSD, spun că modificarea legii „are rolul de a proteja cetăţeanul în general, inclusiv pe beneficiarul asigurării, deoarece obligă efectuarea reparaţiilor la o unitate autorizată, oferind garanţii sub aspectul profesionalismului executării lucrurilor şi sub aspectul posibilităţii de angajare a răspunderii în cazul în care reparaţiile nu au fost realizate în mod corect”.

„În condiţiile în care între siguranţa cetăţeanului şi siguranţa rutieră este o legătură logică simbiotică, opinăm că este o datorie permanenta monitorizare şi corelarea cadrului normativ în materie, astfel încât să reducem riscurile identificate. Textul de lege permite decontarea directă în cazul avarierii vehiculelor, aspect pozitiv care vine indubitabil în sprijinul beneficiarului asigurării, asigurând posibilitatea persoanei de a repara repede şi la unitatea aleasă vehiculul. Totuşi, aspectul negativ al acestei prevederi constă în aceea că, în mod concret, reparaţia vehiculului avariat se realizează în foarte multe cazuri în unităţi neautorizate, de către persoane nespecializate şi în condiţii improprii”,

se arată în expunerea de motive a iniţiativei.

Totodată, social-democraţii susţin că, deoarece în legea în vigoare nu există obligativitatea beneficiarului despăgubirii directe de a demonstra ce a făcut cu banii, nu există control asupra modului în care este utilizată suma primită.

„Beneficiarul despăgubirii directe, primeşte suma alocată de către societatea de asigurare şi, din acel moment, nu mai există control asupra modului în care acesta utilizează în mod real suma primită”,

se mai arată în expunerea de motive, precizează sursa citată.

Proiectul de lege urmează să ajungă la Camera Deputaţilor, care va avea rol de for decizional.