Cercetătorii din domeniul medical din Suedia au descoperit noi teste de sânge care pot detecta cancerul ovarian și “ar putea salva vieți fără ca femeile să treacă prin intervenții chirurgicale inutile”. Pentru a putea identifica orice tip de tumoare, femeile care au chisturi ovariene suportă diferite intervenții chirurgicale. De altfel, potrivit unui studiu, pentru fiecare formă de cancer descoperit sunt operate 5 femei, în schimb prin noile teste de sânge se pot identifica 11 proteine care au valori mult mai mari la femeile care au cancer ovarian, fără să se ajungă la operații chirurgicale. Cercetătorii speca ca acest test de sânge care poate detecta cancerul ovarian ar putea face ca mii de femei să nu mai treacă prin intervenții chirurgicale inutile.

Noul test a fost dezvoltat de oamenii de știință din Suedia, care caută în sânge 11 proteine care se găsesc într-o cantitate mai mare la femeile care au cancer ovarian. Totodată pentru a putea afirmă corectitudinea acestui nou test de sânge sunt necesare studii suplimentare. Ba mai mult decât atât cercetătorii de la Universitatea din Uppsala își doresc ca acest nou test de sânge să facă parte din programul de screening pentru cancerul ovarian. Prin urmare, detectarea precoce a cancerului ovarian este considerată importantă, deoarece oameni de știință din întreaga lume încearcă să găsească o metodă eficientă. Autorul principal al noului test, profesorul Ulf Gyllensten a afirmat potrivit Daily Mail:

„În Suedia avem o experiență îndelungată de screening pentru cancerul de col uterin. Văd mari perspective de dezvoltare a unei strategii de screening pentru cancerul ovarian, de asemenea. Un astfel de program ar putea salva vieți și ar reduce la minimum nevoia de intervenție chirurgicală pentru a exclude cancerul”.

Deja testul de sânge a fost testat pe probe de plasmă luate de la 90 de femei bolnave și 79 fără să aibă cancer ovarian. Acest test a fost repetat de trei ori. Ceea ce face mai exact acest test este să compare nivelurile circulante a 593 de proteine între femeile cu cancer ovarian, tumori benigne sau fără semne ale bolii. Astfel rezultatele testului sunt diferite la femeile bolnave față de cele sănătoase cu până la 93% din cauze. Potrivit rezultatelor se arată o sensibilitate de 85%, care măsoară probabilitatea unui test de identificare a cazurilor.

Mortalitatea prin acest tip de cancer rămâne în continuare ridicată, situându-se pe locul al 5-lea în privința mortalității prin cancer la femei, cu peste 140.000 cazuri la nivel mondial. În Regatul Unit, cancerul ovarian afectează 7.300 de femei în fiecare an, după cum arată statisticile privind cancerul ovarian. De asemenea și în SUA, circa 22.530 de femei este de așteptat să fie diagnosticate cu această formă de cancer în 2019, potrivit Societății Americane pentru Cancer (ACS). Cancerul ovarian poate prezenta simptome vagi cum ar fi senzația de sațietate precoce, fiind dificil de diagnosticat iar de cele mai multe ori boala este observată numai după ce este în stadiu avansat.

Totodată se spune că doar 30 – 40% dintre pacienți supraviețuiesc după cinci ani de tratament, după cum arată statisticile. Cancerul ovarian rămâne o problemă majoră de sănătate publică în întreagă lume, din cauza inexistenței în acest moment a unor biomarkeri sau a unor proceduri de screening în vederea depistării precoce. Profesorul Karin Sundfeldt  a afirmat, conform Daily Mail:

„Trebuie să dezvoltăm metode de diagnosticare pre-chirurgicale mai precise. Pentru a detecta un cancer, operăm până la cinci femei – totuși aceasta este în prezent cea mai bună opțiune, atunci când anomaliile sunt detectate prin ultrasunete și cancerul este suspectat. Există o mare nevoie de un test de sânge simplu, care ar putea identifica femeile care nu au nevoie de intervenții chirurgicale”.

Potrivit aceleași surse, directorul departamentului de comunicare al Organizației “Target Ovarian Cancer” din Marea Britanie, Alexandra Holden a spus:

„Detecția precoce a cancerului ovarian este considerată a fi Sfântul Graal. Cercetarea biomarkerilor noi se arată promițătoare și așteptăm cu nerăbdare un viitor în care mai multe femei sunt diagnosticate cât mai curând posibil. Dacă ar fi confirmat prin investigații ulterioare, acest lucru ar reprezenta un progres major”.

Cu toate astea cercetătorii au recunoscut că sunt necesare și studii suplimentare, iar noul test de sânge nu este singurul testat pentru depistarea precoce a cancerului ovarian. Se utilizează deja un test cu privire la substanța chimică CA125, care este eliberată de celulele canceroase care circulă în sânge. Cu toate acestea, nu toate femeile cu cancer ovarian au niveluri crescute de CA125, ceea ce înseamnă că nu este un candidat fiabil pentru un program de screening.

De asemenea o altă variantă pentru a putea avea o imagine cât mai bună a ovarelor este aceea de a face o ecografie transvaginala. Și cu toate astea, poate fi dificil de spus dacă un ovar are o tumoare sau doar un chist inofensiv utilizând această metodă. Pentru ambele metode de screening, nu există nici o dovadă clară cum că acestea ar putea detecta cu acuratețe cancerul în stadii incipiente pentru a salva vieți, potrivit Cancer Research UK.

Simptomele cancerului ovarian pot fi dificil de recunoscut, în special în stadiul de debut. Acestea sunt adesea asemănătoare cu simptomele unor condiții mai puțin grave, cum ar fi sindromul colonului iritabil sau sindromul premenstrual.

Cele mai frecvente simptome ale cancerului ovarian sunt:

  • senzație de balonare în mod constant;
  • disconfort în zona abdominală sau pelvină;
  • senzație de sațietate precoce sau pierderea apetitului;
  • creșterea frecvenței urinare.

Chiar dacă toate aceste simptome par inofensive și pot fi cauzate de probleme de natură gastrointestinală, dacă ele persistă este indicat să te adresezi unui medic specialist care este în măsură să te lămurească, de aceea este foarte important să apelezi la ajutorul lui imediat ce observi anumite schimbări majore în organism.