Într-un articol anterior vorbeam despre modificările pe care le dorește ministrul Educației cu privire la liceele tehnologice, iar de această dată vorbim despre schimbările aduse învățământului obligatoriu. Mai exact, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, propune ca învățământul obligatoriu să aibă parte de câteva schimbări elementare și anume ca ultimii doi ani de grădiniță și ultimii doi ani de liceu să i se adauge acestuia. Într-o emisiune realizată la postul de televiziune Realitatea TV, Ecaterina Andronescu a declarat:

„În urmă cu circa două săptămâni, preşedintele a şi promulgat – învăţământului obligatoriu i se adaugă ultimii doi ani de grădiniţă şi ultimii doi ani de liceu. Adică ultimii doi ani de grădiniţă înseamnă grupa mijlocie şi grupa mare – intră în învăţământul obligatoriu (…) şi ultimele două clase de liceu – clasa a XI-a şi a XII -a. Pentru fiecare dintre aceste clase introduse în învăţământul obligatoriu mai degrabă statul vine să îşi asume susţinere financiară suplimentară. Pentru că de exemplu manualele pentru ultimele două clase de liceu nefiind în învăţământul obligatoriu nu erau acordate gratuit”.

Cu alte cuvinte ciclul primar se va termina în clasa a V-a, iar gimnaziul va cuprinde clasele VI – IX. Iar în privința elevilor de liceu, studiile se vor realiza în clasele X – XI – XII, dar și XIII. De asemenea pe data de 1 aprilie, președintele României, Klaus Iohannis a promulgat o lege pentru a putea modifica Legea educației naționale nr. 1/2011, care prevede extinderea în etape a învățământului obligatoriu la 15 clase. Iar acest lucru poate fi realizabil până în anul 2030. Potrivit Agerpres, actul normativ stipulează următoatele aspecte:

„Învăţământul general obligatoriu cuprinde învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii doi ani ai învăţământului secundar superior. Învăţământul secundar superior şi grupa mare din învăţământul preşcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030. Frecventarea învăţământului obligatoriu poate înceta la forma cu frecvenţă la 18 ani”.