Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, anunță controale la toate spitalele de psihiatrie din țară după finalizarea anchetei de la Spitalul de Psihiatrie din Săpoca, Buzău.

„Noi am finalizat ancheta privitoare la acest caz, dar controlul începe abia acum, controlul va continua la toate spitalele de psihiatrie care au incluse compartimente de măsuri de siguranţă, dar şi la spitalele de psihiatrie din ţară”

a declarat Pintea la Spitalul de Psihiatrie Săpoca unde a mai precizat că va verifica modul în care a acționat consiliul de administrație al spitalului din Buzău.

„Există legislație care spune că acest consiliu se întrunește o dată pe lună sau ori de cate ori este nevoie. Acest consiliu nu s-a întrunit de mai multe ori. Consiliul medical la fel, de două luni nu s-a întrunit. Sunt niște lucruri care puteau fi rezolvate inclusiv in relația cu sindicatul dacă acestea se tranșau acolo unde trebuie. Ministrul Sănătății nu poate sa meargă în fiecare spital din țara, dar Direcțiile de Sănătate Publică au reprezentanți in cadrul Consiliilor de Administrație care se pare că fac multă figurație. Aceste consilii trebuie sa aprobe bugete, planuri de achiziții, sigur, atunci spitalul spune: “Nu am buget”. Deși are, pentru că angajează cheltuieli. Sunt mai multe aspecte pe care le vom verifica concret. Vom începe cu aceste spitale, de măsuri de siguranță, spital de psihiatrie și verificări la modul de funcționare a Consiliului de Administrație, a comitetelor directoare”

a mai anunțat Pintea.

Cu privire la deficitul de personal din sistem, Sorina Pintea a precizat că situația s-a inbunatatit în ultima vreme, însă de managementul fiecărui spital este responsabil managerul de spital, iar cei care se plâng de sistem uită că fac parte din sistem.

„Există un deficit de personal în sistemul medical, dar acesta s-a redus. În 2016 aveam 160.000 de oameni în sistem, iar acum sunt 185.000 de oameni. Vorbim mereu despre faptul că sistemul nu merge, dar sistemul suntem noi. 80% dintre manageri nu au ce căuta în sistemul de sănătate. S-a încetățenit o idee că merge și așa, s-a spus mereu că merge și așa. Ceea ce s-a întâmplat la Săpoca este rezultatul acțiunilor din ultimii ani, când s-a mers pe ideea că merge și așa. Aici este vorba despre nerespectarea atribuțiilor de serviciu și despre modul în care unii aleg să-și exercite atribuțiile medicale(…)Vom grăbi puţin implementarea modificării indicatorilor de performanţă pentru manageri şi vom schimba ceva din atribuţiile Consiliilor de Administraţie, pentru că în acest moment, din punctul meu de vedere, nu funcţionează.”

a conchis Sorina Pintea.

Pintea a anunțat că bilanțul morților în cazul tragediei de la Spitalul de Psihiatrie din Săpoca a ajuns la cinci, după ce o pacientă în vârstă de 88 de ani a murit, duminică noapte, la Floreasca.

Un bărbat în vîrstă de 38 de ani internat joi la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, a omorât, în noaptea de sâmbătă spre duminică, patru pacienţi şi a rănit alţi nouă cu un stativ de perfuzie. Bărbatul internat joi cu sevraj etilic, în noaptea de sâmbătă spre duminică, între orele 3:00 și 4:00, a avut un episod de psihoză și a lovit în mod repetat 13 persoane cu stativul. Trei dintre pacienți au decedat pe loc.

Foto: agerpres