Veste bună pentru fermierii români care doresc să cultive usturoi. Prezent duminică la Botoșani, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că actul normativ care prevede acordarea unui sprijin financiar pentru cultivatorii români de usturoi va fi modificat, astfel încât cuantumul ajutorului de stat să se majoreze, de la  1.000 de euro pentru un hectar, cât a fost stabilit iniţial, la 3.000 de euro la hectar.

“Creştem subvenţia de trei ori. Spuneam că am fost în partea de Sud a ţării cu domnul preşedinte Dragnea şi oamenii de acolo i-au spus domnului preşedinte să gândim subvenţia pentru că e mult de muncă şi au avut dreptate, motiv pentru care refacem actul normativ şi suplimentăm la 3.000 de euro faţă de 1.000 pe un hectar”, a afirmat ministrul Daea.

Declarațiile ministrului Daea au fost făcute în cadrul Târgul expoziţional de ovine, pielicele Karakul, bovine, plante tehnice şi produse tradiţionale, organizat în cadrul Staţiunii de Cercetare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Popăuţi.

În proiectul de buget pe 2019, pentru programul dedicat cultivării usturoiului a fost alocată suma de 9,3 milioane de lei din bugetul MADR. Conform unor date oferite de Ministerul Agriculturii, producția de usturoi autohton este în scădere, majoritatea usturoiului de pe piață venind din import.

De asemenea, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, sâmbătă, că vor fi înfiinţate în ţară 65 de noi puncte de lansare a rachetelor antigrindină, iar alte patru în judeţul Iaşi, urmând ca în 2020 să fie protejate peste 2,5 milioane de hectare de teren.

“Vor fi încă patru (puncte de lansare a rachetelor – n.r.) în Iaşi şi la nivelul ţării încă 65. Spun la nivelul ţării pentru că am deschis aria de intervenţie. Am lărgit aria de intervenţie şi ne ducem spre zona de vest a ţării, spre zona de centru a ţării, iar de anul viitor prindem toată suprafaţa ţării”

A spus ministrul Agriculturii, potrivit agerpres.

Foto:Agrointel