Marius Budăi, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, a declarat miercuri într-o conferință de presă, că bugetul Ministerului Muncii pentru anul 2019 cuprinde toate sumele necesare creșterii de salarii, pensii și alocații. Urmare a deciziei Parlamentului de a suplimenta bugetul Ministerului Muncii cu suma de 2,13 miliarde de lei în scopul majorării alocațiilor de stat prin Legea Bugetului 2019, Ministerul Muncii a întocmit un proiect de ordonanță de urgență care a fost adoptat marți.

„Este notabil că în acest an, după 12 ani, la bugetul de pensii avem un excedent. Avem asigurate sumele necesare plății drepturilor de asistență socială, ajutoarele sociale, alocațiile de stat pentru copii, indemnizațiilor de creștere a copilului și alte tipuri de prestații și indemnizații sociale”, a declarat ministrul Muncii.

Amendamentul prevede mărirea alocațiilor copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 2 ani care va ajunge la 300 de lei pe lună, față de alocația din prezent de numai 200 de lei. Iar pentru copiii de până în 18 ani, alocația va fi de 150 lei pe lună, față de doar 84 de lei în prezent. Pentru a putea fi posibilă plata acestor alocații, Ministerul Muncii a suplimentat bugetul cu peste 2,1 milioane de lei.

Acesta a mai adăugat că, în condițiile în care ordonanța a fost aprobată, pentru a se putea face plata alocațiilor este nevoie ca președintele Klaus Iohannis să promulge legea bugetului pe anul 2019. În funcțíe de decizia președintelui Iohannis cu privire la Legea Bugetului, plata alocațiilor mărite ar urma să se facă începând cu luna martie.