Ministrul Justiției, Ana Birchall, anunță că raportul MCV încă nu este aprobat de Colegiul Comisarilor, acesta urmând a fi discutat la întâlnirea Colegiului Comisarilor care se va desfăşura la ora 14, ora României, urmând ca după aprobarea şi publicarea lui să iasă la declaraţii de presă pe marginea acestui subiect mult disputat în ultimele zile.

„Raportul încă nu este aprobat de Colegiul Comisarilor. Întâlnirea Colegiului Comisarilor este la ora 14, ora României. După aceea, sigur că o să vorbim. (…) Nu voi comenta asupra raportului. O să ies la declarații de presă după ce raportul o să fie public. Cred că s-a lămurit toată această discuție publică, plină de minciuni și cred că odată pentru totdeauna s-a demonstrat că eu am spus adevărul și anume noi am primit documentul de la Ministerul de Externe și ministrul Justiției și Ministerul Justiției nu au intervenit nici asupra formei și nici asupra formei de răspuns”,

a spus Birchall.

Raportul MCV pentru România este, potrivit surselor de la Bruxelles, cel mai dur din ultimii zece ani. Experții Comisiei Europene notează că lupta anticorupție a scăzut dramatic, iar activitatea DNA este într-un declin semnificativ, arată un prim draft, în vreme ce nu este văzut cu ochi buni nici conflictul deschis dintre președintele CSM, Lia Savonea și ministrul Justiției, Ana Birchall.

În raport se face referire și la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Instituția se consideră, în raport, că ar fi fost înființată fără a exista o consultare cu actorii din sistem și nu s-a ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția în privința acesteia.

Raportul final va fi făcut public în această după-amiază, potrivit surselor, România rămânând singura țară sub MCV, Bulgaria urmând a fi scoasă de sub monitorizare.