Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă, că Ministerul Sănătăţii a depus plângere penală la Parchet împotriva conducerii Direcţiei de Sănătate Publică Timiş.

Motivul plângerii penale depuse de către Ministrul Sănătății, împotriva Direcţia de Sănătate Publică Timiş vine pe fondul unor suspiciuni că anumite entități din zona medicală privată au blocat proiectul de construire a unui Institut Oncologic la Timişoara, un proiect care are o finanţare de 511,628 milioane de lei din partea Guvernului României.

Faptul că sistemul medical de stat a fost căpușat de-a lungul timpului nu este o noutate iar faptul că într-un raport al Corpului de Control s-a constatat că  procesul de demarare a lucrărilor de construcție la Institutului Oncologic a întâmpinat greutăți, și din nepricepere dar și din rea voinţă, suspiciunea ministrului pare întemeiată.

”S-au acordat bani prin Hotărâre de Guvern, dar procedurile de achiziţie şi studiu de fezabilitate nu au fost finalizate. Am trimis corpul de control. Concluzia a fost că era rea voinţă, nepricepere sau şi una şi alta. Au fost interese ca acest institut să nu se construiască. Mergem înainte, banii prin HG există, vom face procedurile, astfel încât acest Institut Oncologic se va construi, iar pentru cei care au găsit motive să nu facă, am pregătit un set de sancţiuni”, a spus Sorina Pintea.

La întrebarea legată de interesele la care face referire, ministrul a punctat că există ”există interese private” care pun bețe în roate proiectului.

”Există interese private. Nu cred că a fost interesul celor din comisie să existe un spital de stat. Probabil, nu am dovezi certe, în zona medicală privată au existat interese. În momentul în care citeşti un raport de control şi vezi că un act ce trebuie depus până în 24 ale lunii s-a depus în 28, pot să mă gândesc la aceste lucruri. Sau alt exemplu: o comisie constituită trebuie să aibă oamenii instruiţi minimal. Nu s-a întâmplat. Sunt chestiuni minore, dar ele au constituit probleme de amânare. Au fost chestiuni făcute intenţionat eronate. Citind raportul de control pe zona aceasta de oncologie nu mi-a venit să cred. Ministerul Sănătăţii a făcut o plângere penală Parchetului. Până atunci, pe zona administrativă am luat măsuri. Am schimbat conducerea Direcţiei de Sănătate Publică, aşteptăm să vedem cine vine după concurs. Concursurile se desfăşoară cu aprobarea unui memorandum în Guvernul României. După ce avem bugetul, putem scoate posturile vacante la concurs”, a mai spus Pintea.

Conform datelor medicale, Timiş este unul dintre judeţele cu cea mai mare rată a afecţiunilor oncologice din România, cu peste 15.000 de pacienţi luaţi în evidenţă.