Ministerul Finanțelor analizează posibilitatea impozitării progresive a pensiilor speciale, ca modalitate de a reduce impactul asupra actualului buget, astfel încât la rectificarea bugetară anunțată la sfârșitul lunii să se încadreze în deficitul de 3%, potrivit unor surse din PSD, citate de Mediafax.

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici analizează măsurile pe care trebuie să le aplice pentru a scădea deficitul bugetului de stat la 3% din PIB, limita acceptabilă conform normelor UE. Acestea vor fi anunțate la sfârșitul lunii iulie, odată cu rectificarea bugetară, au explicat sursele citate.

Una dintre măsurile luate în considerare de Executiv pentru reducerea deficitului bugetar este impozitarea progresivă a pensiilor speciale, conform surselor menționate.

De asemenea, Guvernul ia în calcul și oprirea temporară a finanțarii pentru unele programe cu măsuri sociale. Unul dintre acestea ar putea fi cel cunoscut drept “Primul Ghiozdan”, prin care copii din clasa I și clasa pregătitoare ar trebui să primească un ghizodan cu rechizite. Pentru a implementa programul, Ministerul Educației a avut alocat în bugetul pe 2019 peste 9.300.000 lei.

În același timp, ministrul Finanțelor ia în considerare restructurarea unor agenții guvernamentale pentru a eficientiza activitatea lor și costurile implicate, in acest sens Eugen Teodorovici a afirmat, marți, că unele ministere sunt “supradimensionate.”