Importurile de gaze din această perioadă avantajează România, întrucât sunt mult mai ieftine decât în vârf de iarnă, susţine Ministerul Energiei într-o postare pe pagina de Facebook a instituţiei, potrivit Agerpres.

Aceasta după ce, luni, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a publicat cantităţile de gaze importate în luna mai 2019, respectiv 1.185.490 MWh, acestea fiind de 353 de ori mai mari decât în luna mai 2018 (3.353 MWh).

“Insistăm asupra faptului că importurile de gaze din această perioadă avantajează România, în condiţiile în care preţurile de import din această perioadă sunt cu mult mai scăzute decât în vârf de iarnă”

Au scris, luni seara, reprezentanţii ministerului.

Ministrul de resort, Anton Anton, a afirmat, la finele lunii mai, că majorarea importurilor de gaze nu reprezintă o problemă.

“Dacă preţul gazelor de producţie internă este mai mare decât gazele de import, industria se va orienta către gazele de import. Nu văd care e problema”

A afirmat Anton, într-o conferinţă.

ANRE a publicat şi preţul gazelor de import din luna mai 2019, care a fost de 89 de lei pe MWh, cu 12% mai mic decât cel al gazelor româneşti (101 lei pe MWh, potrivit cotaţiilor de la Bursa Română de Mărfuri).

Ministerul Energiei mai precizează, pe pagină oficială de pe o rețea de socializare, că este preocupat de asigurarea stocurilor de gaze naturale necesare pentru sezonul rece.

“Astfel, în această perioadă, atenţia noastră a fost îndreptată spre umplerea depozitelor subterane cu gaze naturale la preţuri cât mai bune. Astfel, la jumătatea lunii iulie 2019, România avea stocată în depozitele subterane o cantitate de 1,535 miliarde metri cubi de gaze, faţă de 1,237 miliarde metri cubi la aceeaşi dată din anul 2018”

Se arată în comunicat, punctând de asemenea că stocul minim obligatoriu pentru iarna următoare a fost majorat, faţă de 2018, cu 10%, până la 2,18 miliarde de metri cubi de gaze.

Aceaste precizări de la Ministetul Energiei vin pe fondul unui scandal apărut în presă conform cărora România a crescut foarte mult importul de gaz rusesc, unii jurnaliști considerând că acest lucru s-a întâmplat datorită a ceea ce ei consideră a fi efectele nocive ale OUG 114 care a plafonat prețul la gaze pentru populație începând cu luna mai. În ce privește veridicitatea acestor informații apărute în presa centrală, nu a fost cerut și nici prezentat un punct de vedere oficial al Ministerului Energiei, jurnaliștii care au preluat și promovat această știre preferând mai degrabă speculațiile personale decât opinia și explicațiile oferite de către ministerul de resort care acum a venit și a făcut lumină în acest caz.