Ministerul Culturii va începe ”cu celeritate” controlul de la TNB dar are în vedere și alte instituții subordonate analizând ”maniera în care managerii semnează contracte de angajare și încheie sau remunerează contracte de colaborare”, se arată într-un răspuns la o solicitare MEDIAFAX.

Potrivit formulării oficiale, modul de gestionare a bugetului în instituțiile care țin de Minister va fi supus unei analize:

”Ministerul Culturii și Identității Naționale va supune spre analiză, în perioada imediat următoare, modul de gestionare a bugetului în cadrul instituțiilor sale subordonate pentru a se asigura de optimizarea cheltuielilor fiecăreia. Astfel, se ia în considerare supravegherea activității managerale pentru a realiza o evaluare corectă a modului în care managerii administrează bugetul instituției în beneficiul propriu sau în beneficiul artistilor, al spectacolelor și, implicit, al publicului care îndrăgește exprimarea artistică și arta în toate formele sale. Mai mult, se va avea în vedere maniera în care managerii semnează contracte de angajare și încheie sau remunerează contracte de colaborare

Ministerul Culturii și Identității Naționale depune toate diligențele pentru a încuraja eficientizarea cheltuielilor insituțiilor de cultură, astfel încât acestea să funcționeze la parametri optimi, chiar și în limitele recomandate”

Se arată în textul trimis către MEDIAFAX.

Control vine pe fondul scandalului financiar în urma căruia, managerul Ion Caramitru alaturi de câteva zeci de actori și susținători au protestat duminică în Piață Victoriei. Ministrul Culturii, Daniel Breaz, a anunțat, duminică, că va dispune un control la Teatrul Național București, pentru a vedea cum sunt cheltuiți banii, precizând că instituția are în 2019 un buget de 57 de milioane lei, iar salariile actorilor au fost aproape triplate.

Joi seară, Traian Băsescu a declarat, pentru B1 TV, că directorii de teatre care se plâng spun doar o jumătate de adevăr. Cealaltă jumătate este că nu mai sunt bani pentru tehnicieni deoarece sunt actori care nu au jucat deloc în ultimii ani, dar au primit salarii mari în tot acest timp.

În replică, directorul TNB a susținut că nu se pot muta banii de la o categorie a bugetului la alta.

”Sunt mai multe moduri de folosire a bugetului. N-ai voie să muți dintr-un loc în altul, că e deturnare de fonduri! Schema de funcționare a instituției cuprinde toate compartimentele. Angajații pentru care a trebuit să întrerupem contractele nu fac parte și nu sunt plătiți din aceste fonduri care sunt ale salariilor propriu-zise. Noi am cerut poziții în schemă pentru mai mulți tehnicieni și n-am primit nimic.”

A spus Ion Caramitru pentru B1 TV, unde a mai declarat că va solicita o întrevedere cu premierul și ministrul de Finanțe pentru a discuta pe tema lipsei banilor.

Managerii mai multor instituții culturale, precum cei de la Teatrul Național București, Muzeul de Istorie a României și Filarmonica Enescu, au fost invitați la audieri în Parlament miercuri, pentru a discuta despre tăierile bugetare din domeniul Culturii, ministrul Culturii lipsind însă de la întâlnire. Deputatul Gigel Știrbu, președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaților, reacționează și cere demisia acestuia: ”Fără Breaz în funcții publice!”, scrie Mediafax.

”Domnul ministru «Ba, vin, ba nu mai vin!», adică, după cum bine v-ați dat seama, dl. Valer-Daniel Breaz, ministrul Culturii, a tras clapa din nou Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaților. Acesta fusese invitat, ieri, pentru a discuta și eventual a soluționa, împreună cu membrii comisiei și cu managerii instituțiilor de cultură din subordinea Ministerului Culturii, situația alarmantă cu care se confruntă principalele instituții de cultură din România din cauza subfinanțării. Din păcate, este a doua oară consecutiv, în decurs de o săptămână, când acesta își anulează participarea la lucrările Comisiei, în ultimul moment, după ce inițial invitația fusese acceptată”

A scris Gigel Știrbu după discuțiile de miercuri la care au participat directorii principalelor instituții de cultură finanțate de stat si reprezentantii comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaților.

Foto: Octav Dragan