Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a demarat la nivel naţional campania „10 (zece) pentru siguranţă”, în cadrul căreia angajaţi ai instituţiei vor merge în circa 1.500 de unităţi de învăţământ pentru a aborda teme legate de siguranţa elevilor, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al MAI, Georgian Drăgan, conform agerpres.

„MAI împreună cu Poliţia Română, Poliţia de Frontieră, Jandarmeria Română, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane şi Agenţia Naţională Antidrog a demarat la nivel naţional campania <<10 pentru siguranţă>>, o campanie de conştientizare în vederea creşterii gradului de siguranţă al elevilor prin informarea preventivă, scopul fiind acela de a minimiza riscurile la care copiii pot fi expuşi. În acest context, conducerea MAI a dispus efectuarea unor activităţi şi acţiuni de informare, în principal informarea copiilor, pentru a scădea pericolele la care pot fi aceştia expuşi (…). Activităţile se vor desfăşura atât în unităţile de învăţământ, cât şi în zona adiacentă a acestora (…). De mâine colegii mei din cadrul MAI împreună cu structurile menţionate se vor deplasa în aproximativ 1.500 de unităţi de învăţământ, acolo unde vor aborda teme de interes pentru cei mici, pentru creşterea gradului de siguranţă al elevilor”,

a spus Drăgan, la lansarea campaniei.

El a menţionat că printre temele abordate se vor număra violenţa în şcoli şi traficul de persoane.

Drăgan a informat că sâmbătă şi duminică reprezentanţii MAI au organizat activităţi adresate în principal părinţilor, în zone cu public numeros, aceştia primind cele mai bune sfaturi privind siguranţa copiilor lor.

„Aceste activităţi sunt doar un prim pas în ceea ce priveşte siguranţa copiilor. Pe toată perioada anului şcolar vor fi derulate astfel de activităţi în toate unităţile de învăţământ”,

a mai declarat Drăgan.

El a menţionat că cel mai des întâlnite fapte antisociale în şcoli sunt furtul sau lovirea şi alte violenţe, precizând că numărul acestor incidente este însă în scădere.

Un număr de 2.824.594 de elevi şi copii de grădiniţă încep luni cursurile anului şcolar 2019-2020.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei Naţionale, în acest an şcolar cursurile vor fi predate de un număr total de 215.289 de cadre didactice.

Și ministrul de Interne, Mihai Fifor, s-a alăturat promovării acestei campanii, făcând un apel în social-media:

Durata noului an şcolar va fi de 35 de săptămâni de cursuri, structurate în două semestre: semestrul I – între 9 septembrie şi 20 decembrie 2019, semestrul al II-lea – între 13 ianuarie şi 12 iunie 2020.

Pe 29 mai 2020 se vor încheia cursurile pentru clasa a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, iar pe 5 iunie pentru clasa a VIII-a.

Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate astfel:

  • vacanţa de iarnă – 21 decembrie 2019 – 12 ianuarie 2020;
  •  vacanţa de primăvară – 4 aprilie – 21 aprilie 2020;
  •  vacanţa de vară – 13 iunie – data din septembrie 2020 la care vor începe cursurile anului şcolar 2020-2021.

Ca noutate, la procesul de admitere în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020-2021 vor participa numai elevii care au susţinut Evaluarea Naţională şi a căror medie de admitere este minimum 5,00 (cinci).

„Absolvenţii clasei a VIII-a din seriile anterioare, care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2020-2021 şi care au participat la procesul de admitere în anii precedenţi, dar nu au fost înmatriculaţi într-o unitate de învăţământ, se pot înscrie la procesul de admitere în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020-2021″,

precizează MEN.

Pe data de 10 iulie 2020 va avea loc prima repartizare computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a.