MAE a lansat o atenţionare de călătorie pentru românii care se află sau călătoresc pe teritoriul Republicii Croaţia că a fost emis cod roşu de caniculă, pentru unele regiuni fiind prognozate temperaturi ce se vor situa între 34 şi 39 de grade Celsius.

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Croația că, în conformitate cu datele transmise de Institutul Hidro-Meteorologic local, începând cu data de 12 august 2019, a fost emis un cod roșu pentru temperaturi ridicate pentru regiunile Zagreb, Karlovac, Knin, Rijeka, Split și Dubrovnik, fiind prognozate temperaturi ce se vor situa între 34 și 39 de grade Celsius. A fost emis și un cod portocaliu de caniculă pentru regiunile Osijek și Gospić. Se recomandă cetățenilor români să evite expunerea directă la soare, pe cât posibil în intervalul orar 11:00-16:00 și să se hidrateze corespunzător.

Autoritățile croate avertizează cu privire la disconfortul termic, la posibilitatea existenței unor disfuncționalități în rețeaua electrică, precum și la riscul apariției de incendii de vegetație. Pentru informații actualizate, se recomandă consultarea paginilor de internet ale Institutului Hidro-Meteorologic Național, Automobil Clubului Croat, Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate , Autorităţii Portuare Croate şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că, în situații de urgență, pe teritoriul Croației, se poate apela numărul european unic de urgență 112.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Croația: +38598414341.

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginii de Internet http://meteoalarm.eu/en_UK/0/0/HR-Croatia.html, http://zagreb.mae.ro, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” , care oferă informații şi sfaturi de călătorie”,

se precizează în avertizare.