Recent, un minighid de combatere a știrilor false a fost publicat pe pagina de facebook a Serviciului Român de Informații. Ce omit însă Domnii de la SRI este tocmai faptul că ținta predilectă a celor afectați de nocivitatea acestor știri, nu consideră Serviciul Român de Informații demn de încredere. Desigur, la acestă lipsă de încredere a pus umărul și manipularea prin știri false apărute în ultimii ani în media. Concluzie, avem un cerc vicios din care putem scăpa doar prin educație. Din păcate, pentru anumite persoane este prea târziu…

Fake news sau ştirile false, sunt postări sau articole create pentru a modifica un mesaj, întâmplări reale sau pentru a discredita anumite persoane publice. Acest tip de știri pot influenţa în mod substanţial opinia publică, mai ales atunci când există îndoieli iar titlul este unul bombastic care exploatează un subiect fierbinte. Ținta predilectă a acestui tip de știre sunt de obicei persoanele cu o pregătire modestă, tinerii dar și cei cu afinități duse la extremă pentru anumite subiecte.

Fenomenul știrilor false a luat amploare în Statele Unite ale Americii în anul 2016, în perioada campaniei electorale a președintelui Donald Trump, iar de atunci, s-a răspândit în întreaga lume. Cu peste 2 miliarde de utilizatori, un vector important la propagarea acestui fenomen este facebook.