Proaspăt numit în funcția de ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, a declarat marți seara la un post de televiziune că este nevoie de o reformare rapidă a MAI, pornind de la modul în care sunt pregătiţi agenţii şi ofiţerii de poliţie şi până la modul în care sunt încadraţi și echipaţi. Acesta a mai declarat că la nivel guvernamental se discută “foarte aplicat” cu ordonanţa de înfiinţare a serviciului de urgență 112 pe masă pentru rezolvarea disfuncţionalităţilor. Acesta a atras atenția că există o lipsă mare de personal în dispeceratele din sistemul 112.

“Este un cumul de factori care au dus la nenorocirea care s-a petrecut la Caracal. Pe de o parte, şi o să vedem în urma anchetelor care se vor finaliza sper eu foarte curând. Este o eroare în zona Poliţiei, procurorilor, judecătorilor, la 112. Discutăm foarte aplicat cu ordonanţa de înfiinţare a serviciului 112 pe masă. Sunt lucruri care nu s-au făcut la timp, care nu s-au operaţionalizat la timp. Este o lipsă mare de personal în zona aceasta a dispeceratelor care lucrează în sistemul 112”, a declarat, potrivit Mediafax, ministrul interimar al Afacerilor Interne  la Antena 3.

Mihai Fifor a declarat că a purtat discuții pe această temă cu secretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat. “Am discutat mult cu Raed Arafat, cel care cunoaşte foarte bine acest sistem de urgenţă. Să vedem care sunt nevoile reale ale dispeceratelor. Nu poţi să ai 10 oameni într-un astfel de dispecerat şi de fapt încadrarea să fie cu 5 oameni pe care să încerci să-i roteşti cumva ca să asiguri turele. Nu vreau să scuz pe nimeni“, a mai declarat ministrul interimar al Afacerilor Interne.

Tot marţi, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a fost semnat Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comitetului Interministerial privind sistemul apelurilor de urgenţă 112 condus de secretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat.

​​„În şedinţa de astăzi (marţi, n.r.) , secretarul de stat, dr. Raed Arafat a prezentat şi a supus analizei propunerile înaintate de instituţiile consultate în privinţa modalităţii de îmbunătăţire a sistemului unic de urgenţă 112. Totodată, în acord cu dispoziţiile deciziei prim-ministrului, a fost aprobat Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Comitetului”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului de Interne.

În şedinţa de marţi, participanţii au abordat:

•​ Intervenţiile legislative imediate necesar a fi operate pe textul OUG 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă;

•​ Aspectele tehnice care limitează şi condiţionează implementarea imediată a tehnologiei AML (Advanced Mobile Location);

•​ ​Necesitatea promovării unui act normativ distinct care să reglementeze obligaţia înregistrării datelor personale la achiziţionarea cartelelor Pre-Paid;

•​ ​ Analiza posibilităţilor de reglementare, de către ANCOM, a modului de acoperire a zonelor în care nu există semnal GSM.

​Ca priorităţi pentru şedinţa de miercuri, au fost stabilite următoarele:

•​ ​ ​STS şi ANCOM vor conveni şi disemina către toate celelalte entităţi din componenţa Comitetului, propunerile de modificare a OUG 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă;

•​ ​ IGSU va transmite ANCOM zonele fără semnal TETRA constatate pe timpul misiunilor operative din competenţă;

•​ ​Completarea raportului de informare a prim ministrului, potrivit structurii Cadru aprobate cu aspectele din competenţa entităţilor reprezentate în Comitet;

•​ ​Completarea şi explicitarea de către Serviciul de Telecomunicații Speciale(STS) a aspectelor tehnice care limitează capacitatea de localizare prin utilizarea tehnologiei AML, chiar şi în condiţiile implementării acesteia.

În urma întâlniri care avut loc în jurul prânzului la MAI cu Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei, Mihai Fifor s-a declarat devastat și că urmează a se lua măsuri profunde de anchetă a tuturor persoanelor dispărute după 1990 pentru a avea o imagine de ansamblu a situației.

„Sunt devastat de ce s-a întâmplat cu Alexandra și am vrut să-l asigur pe Alex de toată durerea noastră și de tot sprijinul nostru pe care putem să-l dăm în momentul de față, preluând de la Alex ideile sale și sunt idei foarte pertinente. O parte din ele se regăsesc și în ceea ce ne-am propus să facem, adică măsuri profunde ce trebuie luate în cadrul MAI. I-am promis că vom ține legătura în permanență. (…) Sunt lucruri punctuale pe care le-am discutat. Vom merge pe firul persoanelor dispărute, dacă este nevoie, până în 1990, astfel încât să vedem ce s-a întâmplat de-a lungul timpului. Am avut o discuție și cu dna prim-ministru la Guvern în ora care a trecut, am mai punctat câteva lucruri. Dna prim-ministru are câteva solicitări pe care o să vi le comunice domnia sa. (…) Concluzia este aceeași. Nu rămâne în sistem nimeni care nu înțelege să-și facă datoria ca la carte”

A declarat Fifor dupa întâlnirea de la MAI cu Alexandru Cumpănașu.

Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, a declarat că a primit mandat din partea prim-ministrului Viorica Dăncilă să inițieze un proces “radical” de luptă împotriva criminalităţii și să inițieze o reformă a sistemului MAI.

Foto:Mediafax