Pe data de 27 martie a fost adoptat de către Camera Deputaților un proiect legislativ pentru modificarea legii cu privire la reforma în sănătate, conform Ziarul Financiar. Potrivit acestui proiect legislativ medicii de familie ar putea să devină titularii mai multor puncte secundare de lucru.

Conform raportului Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților se arată faptul că:

„Proiectul de lege are ca obiect de reglemenatare modificarea art.75 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății în sensul acordării medicilor de familie a dreptului de a deschide un punct secundar de lucru. Cabinetele de medicină de familie vor putea deschide un punct secundar de lucru în altă unitate administrativ-teritorială cu respectarea condițiilor prevăzute în prezentul proiect de lege”.

Dintre inițiatorii proiectului de lege pentru modificarea art.75 din Legea nr.95/2006 fac parte 26 de parlamentari de la diferite grupuri politice (PSD, PNL, USR, UDMR și PMP).

„Menționăm că, medicii din alte specialități decât medicina de familie și cadrele universitare cu jumătate de normă prin integrare clinică, pot presta servicii în cabinetele private proprii, suplimentar față de norma de bază, 3 – 5 ore pe zi de lucru, conform legislației externe. Prin modificarea legislativă, și medicilor de familie li s-ar oferi această posibilitate”

Se arată în expunerea de motive.

Iniţiativa prevede eliminarea din lege a articolului care spune că un medic poate fi titularul unui singur cabinet de lucru, astfel alineatul (2) al articolului 75 se modifică si va avea urmatoarea formulă:

„Cabinetele de medicină de familie pot deschide cel mult două puncte secundare de lucru în altă unitate administrativ-teritorială, unde nu funcționează un alt cabinet medical în specialitatea medicină de familie, dacă solicitantul asigură un program fracționat de minim 10 ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste norma lui de bază”.

Totodată această inițiativă mai prevede că, în cazul în care există mai multe solicitări, cel care va avea prioritate va fi medicul cu cel mai mic număr de pacienți de pe listă. Senatul a adoptat proiectul legislativ pe 7 noiembrie 2018, Camera Deputaţilor fiind decizională. Astfel, propunerea legislativă se va duce la preşedintele României pentru promulgare.