Miecuri, 20 martie, Senatul a adoptat un proiect legislativ cu privire la sistemele de lumini personalizate. Acest proiect prevede interzicerea deținerii, montării sau folosirii pe automobile sisteme care perturbă buna funcționare a dispozitivelor de supraveghere a traficului, respectiv a sistemelor personalizate, nestandardizate, care luminează puternic.

Prin urmare această propunere legislativă, cu privire la circulația pe drumurile publice a fost adoptată de senatori, cu 67 de voturi „pentru”, 12 voturi „împotrivă” și o abținere. De asemenea în expunerea de motive a inițiativei legislative se arată faptul că:

„În ultima perioadă se remarcă faptul că maşinile de mare tonaj care tranzitează ţara noastră sau efectuează transport intern şi internaţional prezintă o serie de modificări la nivelul sistemului de lumini. De multe ori sunt instalate sisteme suplimentare personalizate, nestandardizate, care luminează puternic şi intermitent pe timpul nopţii. Aceste lumini nu au nicio funcţionalitate în afară de personalizarea respectivului autovehicul de mare tonaj şi pot reprezenta un pericol în traficul rutier pe timp de noapte când conducătorii auto aflaţi la volanul autoturismelor pot resimţi senzaţii de orbire de moment şi pot avea reacţii instantanee ce pot conduce la derapajul maşinii de pe carosabil şi pierderea controlului asupra acesteia”.

Ba mai mult decât atât această propunere legislativă este completată astfel încât să poată interzice deținerea, montarea sau folosirea pe autovehicule a acelor sisteme care pot perturba buna funcționare a dispozitivelor de supraveghere a traficului. În proiectul de lege, articolul 44 (4) prevede:

„În circulaţia pe drumurile publice se interzice deţinerea la vedere, montarea şi folosirea mijloacelor speciale de avertizare sonoră şi sistemelor de lumini suplimentare personalizate, nestandardizate, care luminează puternic şi intermitent pe timpul nopţii, pe şi în alte autovehicule decât cele prevăzute la art 32 (2) precum şi deţinerea, montarea sau folosire pe autovehicule a sistemelor care perturbă buna funcţionare a dispozitivelor de supraveghere a traficului”.

Conform legii în vigoare, articolul 44 (4), arată în prezent astfel:

„În circulaţia pe drumurile publice se interzice deţinerea la vedere, montarea şi folosirea mijloacelor speciale de avertizare sonoră şi luminoasă pe şi în alte autovehicule decât cele prevăzute la art.32 alin.(2), precum şi deţinerea, montarea sau folosirea pe autovehicule a sistemelor care perturbă buna funcţionare a dispozitivelor de supraveghere a traficului”.

Iar cei care au pus bazele acestui proiect sunt doi deputaţi ALDE, Ică Florică Calotă şi Toma Petcu, împreună cu un deputat PSD, Neculai Iftimie.