În perioada 20-22 septembrie 2019 la Deva şi Hunedoara se vor desfăşura Jocurile Naționale Special Olympics, cel mai mare eveniment sportiv adresat persoanelor cu dizabilități intelectuale din România şi reunește peste 500 de sportivi de la 60 de fundații, asociații și școli speciale din mai multe județe ale țării, antrenori, voluntari, personal medical și membri ai familiilor acestora. Fundația Special Olympics din România așteaptă peste 300 de sportivi de la asociații și școli speciale din țară să se întreacă, se precizează într-un comunicat al fundaţiei.

Evenimentul, organizat în mod neîntrerupt în ultimii 16 ani, va debuta pe 20 septembrie cu competițiile preliminare, iar pe 21 septembrie va continua cu Ceremonia de Deschidere la Sala Sporturilor din Deva și cursa Flăcării Speranței, echivalentul Flăcării Olimpice, ce va fi purtată de sportivii Special Olympics, de personalități sportive locale și de reprezentanți ai forțelor de ordine. Traseul Flăcării Speranței va porni din fața primăriei, pe traseul: Piața Unirii – Bulevardul Iuliu Maniu – Bulevardul Decebal – Strada Mărăști, și se va încheia la Sala Sporturilor din Deva unde se va derula și Ceremonia de Deschidere a Jocurilor Naționale Special Olympics 2019. Aceasta va consta într-o defilare a delegațiilor de sportivi și antrenori, aprinderea Flăcării Speranței, înălțarea steagului Special Olympics, rostirea jurământului Special Olympics și din mai multe momente artistice asigurate de elevi de la Colegiului Național „Decebal” Deva, Centrul de Pedagogie Curativă Simeria, Liceul cu Program Sportiv „Cetate” Deva, de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Rudolf Steiner” Hunedoara.

Jocurile Naționale Special Olympics 2019 vor însemna trei zile intense de evaluări medicale și competiții la 4 discipline sportive: atletism, înot, baschet (abilități individuale) și fotbal (abilități individuale). Evaluările medicale ale sportivilor vor avea loc la Colegiul Național „Decebal” (pe 20 și 21 septembrie), cu sprijinul medicilor specialiști, al asistentelor medicale și al voluntarilor. Sportivilor le vor fi oferite consultații și tratamente stomatologice, precum și evaluări oftalmologice, ORL, evaluări de flexibilitate și ale stării generale de sănătate, dar și consiliere pentru un stil de viață sănătos.

Competiţiile preliminare și finale la baschet și fotbal se vor desfășura la Colegiul Național „Decebal”, iar cele de atletism, la Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva. Competițiile de înot vor fi găzduite de Complexul Sportiv „Michael Klein”din Hunedoara. Evenimentele sportive se derulează cu sprijinul a 100 de voluntari de la licee și facultăți cu profil sportiv din Deva, Hunedoara și București, se mai menţionează în comunicat.

foto: specialolympics.ro