Marţi, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii privind înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România. Potrivit legii promulgate marți, Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România are sediul în Calea Victoriei nr. 218 iar finanţarea edificiului va fi asigurată atât de la bugetul de stat, prin bugetul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, cât și din venituri proprii, donaţii şi sponsorizări.

„Am promulgat această lege cu gândul la istorie, la prezent, dar mai ales la viitor. Acum 30 de ani, românii şi-au câştigat libertatea cu sacrificiul suprem. Printre visurile şi aspiraţiile celor care s-au jertfit pe baricadele ridicate cu braţele goale împotriva unui regim criminal a fost şi dorinţa de a nu mai trăi în minciună, adică şi de a putea scrie propria istorie. O istorie sinceră, adevărată, care să cuprindă atât faptele de vitejie, cât şi ce a fost greşit şi dezonorant în trecutul nostru. O asemenea moştenire, minunată şi tragică deopotrivă, a fost ascunsă nouă şi părinţilor noştri vreme de decenii întregi. Este vorba despre istoria evreilor români şi contribuţia lor inestimabilă la dezvoltarea ţării noastre, dar şi tragedia lor din al Doilea Război Mondial. Fie că au pus umărul la crearea primelor instituţii moderne, ori şi-au dat viaţa pe câmpurile de luptă de la Mărăşeşti sau Oituz, fie că au onorat cultura română prin realizările lor, ori au impulsionat dezvoltarea economică sau au contribuit hotărâtor pe tărâmul ştiinţei, moştenirea evreiască a îmbogăţit identitatea noastră. Patrimoniul evreiesc este reprezentativ pentru cultura naţională, iar viitorul Muzeu Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România va avea misiunea de a-l pune în valoare”,

a declarat, potrivit Agerpres, președintele Klaus Iohannis la ceremonie.

Președintele Iohannis a subliniat că misiunea fundamentală a viitorului muzeu va fi aceea de a „ne asigura că va fi protejată şi respectată memoria tuturor celor care, cu demnitatea călcată în picioare, căzuţi pradă frigului, foametei şi bolilor, au fost torturaţi şi, în final, ucişi“. În opinia sa, Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România va deschide, totodată, un nou capitol al asumării şi recunoaşterii trecutului istoric ca element fondator pentru înţelegere, progres şi pentru omagierea tuturor celor care au trudit pentru valorile României de astăzi.

La ceremonia de semnare a legii privind înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România au participat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, preşedintele PNL, Ludovic Orban, preşedintele PMP, Eugen Tomac, parlamentari, reprezentanţi ai comunităţii evreieşti, consilieri prezidenţiali şi de stat.

Prezent la ceremonie, inițiatorul legii, deputatul Silviu Vexler, a declarat că

Muzeul este un lucru care trebuie să devină în primul rând o sursă de toleranţă, de implicare civică, dar mai ales punctul cheie al combaterii antisemitismului şi negaţionismului, al tentativelor de reabilitare a mişcării legionare şi a lui Ion Antonescu, din ce în ce mai prezente pe internet. Muzeul trebuie să se adreseze în primul rând tinerilor şi generaţiilor viitoare. (…) Am încredere că Institutul <<Ellie Wisel>> în colaborare cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România îl vor transforma într-o instituţie de prestigiu internaţional. Acest muzeu nu este al comunităţilor evreieşti sau doar pentru evrei, muzeul este al României din prezent şi din viitor“,

transmite Agerpres.

Totodată, președintele Klaus Iohannis a menţionat că, dacă se va accepta, va găzdui la Palatul Cotroceni prima întrunire a Consiliului de Onoare al muzeului.

Foto:news.ro