Judecătorul și activistul #rezist Cristi Dănileț susține demersul Guvernului Orban de desfiinţare a SIIJ, considerând că această decizie este una corectă atât politic, cât și juridic, argumentele expuse de ministrul Predoiu în memorandumul adoptat de guvern fiind unele pertinent expuse.

„Decizia Guvernului de desființare a Secţiei speciale pentru investigat magistrații este una corectă atât politic, cât și juridic. Argumentele sunt pertinent expuse de ministrul Predoiu.

Atenție: Desființarea SIIJ nu înseamnă că magistrații nu vor răspunde pentru infracțiunile comise, ci doar că urmărirea lor penală se va face de aceleași organe ca pentru toți cetăţenii: procurorii DNA pentru infracțiuni de corupție comise de magistrați, procurorii DIICOT pentru infracțiuni de crimă organizată comise de magistrați, procurorii de la Parchetele Curții de Apel pentru alte infracțiuni comise de magistrați.

Reamintesc că înființarea SIIJ nu a fost argumentată legal sau factual, că o astfel de structură nu există nicăieri în lume și că documente internaționale ale unor organisme la care România este parte prevăd desființarea ei.”,

a scris Dănileț pe Facebook.

Reacția judecătorului Cristi Dănileț vine în contextul în care Guvernul Orban a adoptat, în şedinţa de vineri noaptea, Memorandumul înaintat de Ministerul Justiţiei prin care se propune desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

Fostul ministru al Justiţiei, Ana Birchall, este de acord cu memorandumul pentru desfiinţarea SIIJ şi propune adoptarea de către Guvern a unui proiect de lege în acest sens care să fie transmis în Parlament, în procedură de urgenţă.

„Adoptarea acestui memorandum este un pas important şi prezintă concluzia majoritară (de care am vorbit public de nenumărate ori şi care mi-a adus şi multă ‘furie’ din partea unora) desprinsă din punctele de vedere ale tuturor instituţiilor şi asociaţiilor profesionale, (puncte de vedere care au fost transmise grupului de lucru pe care l-am înfiinţat, special, la începutul verii, la ministerul Justiţiei), continuate şi cu consultările actualului ministru al Justiţiei. Personal am considerat şi consider că vremea şmecheriilor, introduse, pe furiş, de Iordache şi susţinătorii săi, în comisia specială trebuie să apună! Tocmai de aceea, cred că, alături de acest memorandum (care nu are valoarea juridică a unui proiect de lege, de exemplu) se impune, iniţierea şi adoptarea unui proiect de lege de desfiinţare a SIIJ, proiect de lege care să fie adoptat de guvern şi transmis în Parlament, în procedură de urgenţă”,

a scris Birchall pe Facebook.

Foto: QMagazine