Judecătorul CSM Gabriela Baltag are o reacție extrem de dură la adresa ministrului Justiției, Ana Birchall, cu privire la atitudinea acesteia din plenul CSM de săptămâna trecută, în care a refuzat să dea răspusuri clare în fața reprezentanților CSM cu privire la o „foaie de parcurs” pe care ar fi primit-o din partea procurorului general al SUA, „sau reprezentanții altui stat”, fără ca CSM să fie consultat în acest sens.

„Ne-am dorit cu toții să aflăm dacă există sau nu acest document. De aceea i-a fost și pusă întrebarea doamnei ministru. Însă, dumneaei ne-a lăsat pe toți să înțelegem că partenerul nostru transatlantic ar fi spus mai mult decât e adevărat. Dar nu știm asta. Dacă nu e adevărat că acest to do list ar exista, să o dovedească. Societatea, alături de magistrați, este interesată să afle dacă agenda sistemului judiciar românesc este făcută de altcineva decât de legiuitorul nostru. Ar putea fi grav. De aceea trebuie să primim răspunsurile concrete. Ce s-a văzut în partea publică este numai o parte din ce s-a întâmplat. Dincolo de cortină, a fost mult mai grav ce s-a întâmplat. Aș vrea să vă spun că pentru mine ministrul Justiției actual nu mai reprezintă sistemul judiciar. I-am spus, de față cu colegii mei, că nu mai poate să mai reprezinte sistemul judiciar românesc pentru că înalta de demnitate de ministru a fost dusă foarte jos prin conduită, prin comportament. În toată cariera mea de judecător nu am întâlnit un astfel de ministru. A avut o atitudine partinică încă de când a pășit prima dată în Consiliul Superior al Magistraturii. Nu a avut alt scop decât acela de a fi alături de procurori. Nicio clipă, în lunile astea de când este ministru al Justiției, nu a fost un ministru al instanțelor. Nu cred că știe ceva despre problemele reale ale judecătorilor. Am încercat într-o discuție informală, de secție, să discutăm aceste aspecte cu domnia sa. Firește, a venit cu elemente care nu aveau legătură cu realitățile instanțelor noastre și i-am spus atunci că nu am încredere că va face ceva, am văzut că nu știe nimic despre instanțe și nici că ar avea vreun interes să se informeze. Dacă vom face un inventar al realizărilor ei, nu vom găsi nimic la sfârșitul mandatului său. Niciun ministru al Justiției de tristă amintire de care-și mai aduce aminte istoria judiciară nu și-a permis atitudini de genul celor pe care le-a manifestat ministrul Birchall în Consiliu. Atât cât a venit”,

afirmă Gabriela Baltag, într-un interviu pentru QMagazine.

Întrebată cum îşi explică atitudinea ministrului Ana Birchall, Gabriela Baltag a răspuns:

„Nu știu cine este doamna Birchall, nu știu nici a cui este. Nici dacă își aparține. Repet, nimeni nu a coborât atât de jos funcția de ministru așa cum a făcut doamna Birchall. Știți ce a replicat în momentul în care i-am spus că lucrurile nu pot rămâne așa? Citez: <<și ce-o să-mi faceți doamnă? Plângere penală la SIIJ?>>. A fost ironică, desigur. Cam la acest nivel este. Într-o bună zi când îmi voi scrie memoriile, căci există viață și după CSM, voi povesti în amănunt ce s-a întâmplat.”.

Preşedintele CSM, Lia Savonea, i-a cerut, marţi, în plenul CSM, ministrului Justiţiei, Ana Birchall, să precizeze dacă a agreat în vreun fel cu procurorul general american sau cu reprezentanţii altui stat asupra unei „foi de parcurs” cu privire la întărirea statului de drept din România.

Potrivit Centrului de Resurse Juridice, declaraţia cu privire la această foaie de parcurs a fost făcută de către ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland, în cadrul unei conferinţe de presă la Bucureşti, pe data de 5 septembrie 2019.

„Un exemplu al preocupării noastre este faptul că Procurorul General al SUA l-a invitat recent pe ministrul român al Justiţiei – este unul dintre motivele pentru care sunt aici, ca urmare a invitaţiei – să vină în SUA şi să continue să lucreze alături de el şi de echipa lui, în mod direct, pentru o foaie de parcurs pentru România, la care el a contribuit. O foaie de parcurs consultativă legată de ceea ce SUA consideră a fi prevederi şi măsuri adecvate care să fie introduse în legislaţie, în ordonanţe, pentru a asigura un stat de drept puternic şi consistent”,

a spus Gordon Sondland, potrivit adresei Centrului de Resurse Juridice.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a anunțat, marți, că va propune în ședința CSM să se țină cont de recomandările GRECO și MCV cu privire la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, respectiv ca această secție să fie desființată.

Cu 10 voturi pentru amânare şi 9 voturi împotriva amânării, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a amânat pentru a cincea oară validarea numirii Adinei Florea în funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Decizia a fost luată la solicitarea unor membri ai CSM.