După ce ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a transmis magistraţilor din România, procurori şi judecători, o scrisoare în care îi invită să-şi exprime punctele de vedere asupra următoarelor patru chestiuni:

  1. Schema de pensionare anticipată a magistraţilor. Se impune menţinerea, prorogarea intrării în vigoare sau abrogarea acesteia?

  2. Trecerea la complete de 3 judecători în apel (menţinere, prorogare sau abrogarea dispoziţiilor)

  3. Durata cursurilor de formare la INML să fie de 4 ani (menţinere, prorogare sau abrogarea dispoziţiilor)

  4. Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Se impune amendarea prevederilor prin care a fost înfiinţată SIIJ, se impune desfiinţarea Secţiei sau menţinerea actualelor dispoziţii?,

vineri seara Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) i-a transmis ministrului Justiţiei că, în majoritate, magistraţii de la această instanţă nu sunt de acord cu desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), însă doresc modificarea legii privind această structură.

Potrivit unui comunicat al Instanţei supreme, toţi judecătorii de la ÎCCJ au fost consultaţi în legătură cu scrisoarea MJ, prin intermediul preşedinţilor de secţie, dar şi prin discuţii individuale. Potrivit Agerpres, în urma consultărilor, rezultatul la punctul patru a fost că judecătorii de la Instanţa supremă doresc amendarea prevederilor legale care reglementează activitatea SIIJ, şi nu desfiinţarea acestei secţii.

Potrivit sursei citate, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat joi că Guvernul nu poate desfiinţa „peste noapte” Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie, discuţiile urmând să înceapă anul viitor în Parlament.

„Guvernul nu îşi poate asuma o desfiinţare peste noapte a Secţiei speciale, în primul rând din cauza acestui considerent de ordin formal, dar şi pentru că, după părerea mea, e o nevoie de dezbatere prealabilă mai largă în cadrul sistemului judiciar şi apoi, dacă e posibil, obţinerea unui consens politic în Parlament (…). Discuţiile asupra Secţiei speciale vor începe anul viitor în Parlament”,

a spus Predoiu.

Ministrul Justiției a afirmat că nu este mulţumit de activitatea SIIJ, dar că nu a dorit să „interacţioneze” cu Secţia specială pentru a nu lăsa impresia unei presiuni.

Foto:Mediafax