Infarctul miocardic acut apare din ce în ce mai des la oamenii tineri, susţine şeful secţiei Cardiologie 2 de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), prof. Dragoş Vinereanu, care recomandă pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, renunţarea la fumat şi evitarea stresului.

„Avem în fiecare zi oameni sub 40 de ani, chiar sub 30 de ani, cu infarct miocardic acut. Aşadar, această boală extrem de severă, care omoară oameni, apare din ce în ce mai des la oamenii tineri. În plus, toţi factorii de risc care afectează inima şi anume: hipertensiunea arterială, diabetul, creşterea colesterolului, apar din ce în ce mai des la oamenii tineri”

afirmă Vinereanu, într-o postare pe pagina de Facebook a spitalului, conform Agerpres.

Pentru a avea o inimă sănătoasă, el recomandă renunţarea la fumat, pentru că este principalul factor de risc în infarctul miocardic, dar şi evitarea stresului, întrucât stresul cronic, cotidian determină creşterea „dramatică” a infarctului miocardic şi a accidentelor vasculare cerebrale la populaţia sub 45-50 de ani.

Alte sfaturi vizează renunţarea la viaţa sedentară, fiind recomandate minimum 30 de minute de efort pe zi.

Potrivit SUUB, ultimul raport Eurostat arată că bolile de inimă sunt principala cauză de deces în rândul cetăţenilor din Uniunea Europeană.