În ultimele 48 de ore s-au înregistrat 2.956 situaţii de urgenţă, pompierii au intervenit pentru stingerea a 263 incendii, iar echipajele SMURD au acţionat în 2.417 cazuri pentru acordarea primului ajutor calificat şi în nouă cazuri pentru descarcerarea victimelor accidentelor rutiere, a informat joi dimineaţa IGSU.

De asemenea, potrivit sursei citate, salvatorii au intervenit în 81 de situaţii pentru deblocarea persoanelor surprinse în medii ostile, precum şi în alte 186 misiuni de protejare a comunităţilor.

În ultimele două zile, 2.398 de persoane au fost asistate medical de către echipajele SMURD, iar alte 19 persoane au fost salvate din incendii sau alte situaţii deosebite.

Răspunsul la urgenţele medicale şi misiunile de descarcerare a fost asigurat, la nivel naţional, prin intermediul celor peste 300 de echipaje de pompieri SMURD, 110 echipaje de descarcerare şi 43 de autospeciale pentru victime multiple, conform unui comunicat remis Agerpres.

Totodată, în noaptea Anului Nou, echipajele de pompieri şi paramedici SMURD au asigurat, în sistem integrat, misiunile specifice, alături de reprezentanţii celorlalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne şi cei ai autorităţilor şi instituţiilor implicate în managementul tipurilor de risc, inclusiv în zonele în care au fost organizate evenimente publice de amploare, precizează IGSU.

Pe timpul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Anului Nou, 82 de persoane au fost rănite în urma folosirii materialelor pirotehnice – 18 au fost asistate medical de către echipajele SMURD şi 64 – de către echipajele SAJ/SABIF. De asemenea, din cauza utilizării necorespunzătoare a materialelor pirotehnice s-au produs 28 de incendii.

În domeniul prevenirii situaţiilor de urgenţă, în toată această perioadă, inspectorii au derulat controale la structuri de primire turistică, restaurante, cluburi, baruri, discoteci, precum şi în spaţii comerciale cu aflux mare de persoane, pentru depistarea şi înlăturarea stărilor de pericol şi a potenţialelor cauze de incendiu.

Concomitent cu activităţile de control asupra respectării normelor de apărare împotriva incendiilor, pompierii din cadrul subunităţilor operative de intervenţie au efectuat misiuni de recunoaştere în teren la operatorii economici aflaţi în zona de competenţă, inclusiv în locurile unde s-au organizat manifestări cultural-artistice cu aflux de persoane.

În minivacanţa de Revelion, peste 5.300 de pompieri se află, zilnic, la datorie pentru asigurarea protecţiei şi siguranţei cetăţenilor. IGSU subliniază că, în continuare, pompierii militari rămân mobilizaţi, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat.

Foto: facebook