În premieră naţională, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Crişana” al judeţului Bihor a achiziţionat panouri mobile de protecţie vizuală a victimelor diferitelor situaţii de urgenţă, în special a celor rutiere şi feroviare, informează Agerpres.

Având o anvergură de şapte metri şi o înălţime de circa doi metri, panourile pliabile sunt realizate dintr-o pânză specială, uşoară, albă, mată, cu o dungă roşie la bază şi pot fi montate de pompieri în câteva secunde la locul producerii unor astfel de evenimente.

„Am identificat, recent, acest tip de paravan în intervenţiile colegilor din vestul Europei şi am înţeles rolul acestui echipament, de a proteja vizual victimele. În foarte multe situaţii, asistarea victimei se face pe şosea sau în alte condiţii atipice. Această <<scenă>> nu este una obişnuită pentru trecători. Din respect pentru victime, am considerat că acest demers este necesar. Cu siguranţă, panourile de protecţie, am cumpărat trei, sunt primele din România, eu nu am mai văzut”,

a spus, într-o conferinţă de presă, inspectorul şef al ISU Bihor, colonel Sorin Caba.

Şeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, a subliniat că, prin folosirea acestor panouri, se protejează identitatea victimei sau a victimelor aflate în situaţii de urgenţă, nicidecum nu se intenţionează ascunderea activităţii derulate la faţa locului.

„Nu vrem să ascundem ce facem. Acţiunile noastre vor fi la fel de transparente ca şi până acum. Mai ales în faţa presei. Problema e că înainte să ajungă ziariştii, şi exact când e ipostaza victimei mai sensibilă, au început să apară postări aproape automat pe social-media. Şi deseori familiile au aflat despre implicarea membrilor de familie în diverse tragedii de pe reţele de socializare, nu printr-un comunicat pregătit cu grijă. Nu ne dorim astfel de situaţii în care victimele să fie expuse pseudo-reporterilor, mă refer la trecători, care transmit de la locul unei tragedii. Vrem doar să protejăm identitatea victimelor până când putem să gestionăm şi această parte, prin comunicarea cu dvs., cu ziariştii”,

a declarat dr. Hadrian Borcea.

Un astfel de panou de protecţie costă în jur de 400 de euro, cele trei fiind achiziţionate din Germania, potrivit şefului ISU Bihor. Acesta a mai precizat că a dorit să informeze populaţia despre această achiziţie deoarece ele se vor vedea, pe viitor, la locurile accidentelor şi pentru ca populaţia să ştie că sunt pentru protecţia victimelor.

Medicul Borcea a subliniat că numărul accidentelor rutiere este într-un trend crescător de la an la an, iar numărul accidentelor complexe, cu număr mare de victime, e tot mai mare, mai menţionează sursa citată.

În primele trei trimestre ale anului 2019, echipajele SMURD Bihor au intervenit la 820 de accidente rutiere (din care 82 cu descarcerare), fiind asistate 974 de persoane, din care 116 minori. În anul 2018, în aceeaşi perioadă, au avut loc 656 de intervenţii la accidente rutiere, din care 77 cu descarcerare, fiind asistate 838 de victime, din care 98 minori.