Organizaţia britanică Cancer Research UK (CRUK) a dezvăluit faptul că obezitatea provoacă în prezent mai multe cazuri de anumite forme de cancer decât fumatul, informează Daily Mail. Aceasta poate provoca dezvoltarea a patru tipuri de tumori, la rinichi, ficat, colon dar și la ovare. Datele rezultate în urma acestui studiu arată faptul că obezitatea provoacă cu 1.900 de cazuri de cancer colorectal mai mult decât fumatul.

Numărul persoanelor supraponderale depășesc în prezent fumătorii cu doi la unu, spun experții, iar aproape o treime din adulții britanici fiind clasificați ca obezi. Fumatul rămâne principala cauză de apariție a cancerului, dar numărul fumătorilor scade, în timp ce ratele de obezitate sunt în creștere.

Greutatea corporală în exces provoacă de asemenea 1.400 mai multe cazuri de cancer renal, 460 mai multe cazuri de cancer ovarian și 180 mai multe cazuri de cancer hepatic decât fumatul. Este o problemă care nu arată nici semne de încetinire, având în vedere că în prezent unul din 10 copii sunt obezi la vârsta de cinci ani și unul din cinci copii sunt supraponderali până la vârsta de 11 ani. De altfel, directorul executiv al CRUK, Michelle Mitchell a declarat, potrivit Daily Mail:

„Pe măsură ce rata fumatului scade și rata obezității crește, putem vedea clar impactul asupra unei crize naționale de sănătate atunci când Guvernul implementează politici sau când îşi îndeasă capul în nisip. Copiii noștri ar putea fi o generație de nefumători, dar am atins un record devastator al obezității infantile, iar acum avem nevoie de intervenția urgentă a Guvernului pentru a pune capăt acestei epidemii. Ei au încă o șansă de a salva vieți. Oamenii de știință au identificat până acum că obezitatea provoacă 13 tipuri de cancer, dar mecanismele nu sunt pe deplin înțelese. Deci, este nevoie de cercetări suplimentare pentru a afla mai multe despre modul în care excesul de greutate poate duce la cancer.”

Asociația solicită guvernului să acționeze pe baza proiectelor sale de a reduce la jumătate rata obezității infantile până în 2030, prin interzicerea reclamelor care conțin produse de tip junk food la televizor și online înainte de ora 21:00. Alte măsuri ar trebui să includă limitarea ofertelor promoționale pentru alimente și băuturi nesănătoase, a afirmat aceasta.

Potrivit sursei citate, profesorul Linda Bauld, expert în domeniul prevenției în cadrul organizației Cancer Research UK, a afirmat:

„Nu există antidotul perfect pentru a reduce obezitatea, dar scăderea uriașă a fumatului de-a lungul anilor – parțial datorită interdicțiilor în ce privește publicitatea și mediul – arată că schimbările operate de către Guvern funcționează. A fost nevoie de combaterea ratei extrem de ridicate a fumatului, iar acum același lucru este valabil și pentru obezitate”

La începutul acestei săptămâni, CRUK s-a confruntat cu o reacție neagiva prin intermediul social media pentru campania de publicitate prin care avertizau oamenii că obezitatea le poate provoca cancer.

Potrivit aceleiași surse, Simone Harding, consilier și nutriționist din Devon, a declarat:

 „Stigma în ce privește greutatea corporală este răspândită în întreaga societate – cercetarea detaliind stigmatizarea greutății în domeniul sănătății, mass-media, etc. ne arată că învinuirea indivizilor pentru o situație complexă conduce la rezultate negative, nu pozitive. Creează o problemă și mai mare”.