Guvernul a adoptat, în cadrul şedinţei de luni, studiul de fundamentare pentru construirea, în parteneriat public-privat, a primei bănci de sânge, plasmă umană şi celule stem din România, proiect a cărui valoare totală se ridică la 854 milioane de lei fără TVA.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, în baza acestui studiu de fundamentare, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză va atribui contractul de parteneriat public-privat.

„Partener public urmează să fie Ministerul Sănătăţii, prin Compania Naţională Unifarm SA, unul din principalii distribuitori de produse farmaceutice şi parafarmaceutice din România. Durata estimată de realizare şi operare a proiectului este de 35 de ani, iar valoarea totală a investiţiei – 854 milioane lei, fără TVA”,

se arată în comunicatul remis Agerpres.

Banca naţională de sânge, plasmă umană şi celule stem va fi alcătuită din fabrica de procesare a plasmei umane care reprezintă 70% din valoarea totală a investiţiei, respectiv 594 milioane lei, fără TVA – contravaloarea lucrărilor de construcţii şi a echipamentelor şi dotărilor; laboratorul şi depozitul central, care reprezintă 12% din valoarea totală a investiţiei, 106 milioane lei, fără TVA – contravaloarea lucrărilor de construcţii şi a echipamentelor şi dotărilor, şi centrele de transfuzii, cele de colectare plasmă şi centrele de colectare celule stem şi măduvă osoasă a căror modernizare necesită investiţii reprezentând 7% din valoarea totală, 63 milioane lei, fără TVA, se precizează în comunicat.

Totodată, în cadrul proiectului se are în vedere şi transferul de tehnologie – licenţe de producţie, patente, atestate şi certificări – care reprezintă 11% din valoarea totală a investiţiei.

Conform Guvernului, partenerul privat va suporta costurile aferente lucrărilor de construcţie şi dotării cu echipamente, dar şi costurile aferente activităţii de operare şi întreţinere curentă.